időjárás °C Marcella 2023. január 31.
logo

Megmentett egy férfit az almás telefonok műholdas segélykérője

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.12.03. 10:39 2022.12.03. 11:09
Megmentett egy férfit az almás telefonok műholdas segélykérője

Az éjszaka kellős közepén robbant le a motoros szánjával Alaszkában.

Novemberben csendben elérhetővé vált Észak-Amerikában az iPhone 14 okostelefonok műholdas segélyhívó funkciója. 

Az egyelőre ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással térerő és netkapcsolat nélküli helyeken tudnak segítséget kérni a bajba jutottak, közvetlen az Apple ügyfélszolgálatával chatelhetnek, az értesíti a nevükben az illetékesnek tűnő hatóságot vagy szolgálatot.

A technológia által potenciálisan elsőként megmentett személy egy alaszkai férfi, aki ismeretlen oknál fogva az éjszaka kellős közepén indult el december elsején Noorvik faluból Kotzebue községbe, hajnali két órakor robbant le a motoros szánjával.

Ilyen sorrendben 652 és 3110 fős településekről van szó, amelyek annyira elszigeteltek, hogy a Google Térkép útvonalat sem képes tervezni köztük, légvonalban olyan 76 kilométerre vannak egymástól.

A pórul járt férfi megkeresésére egy önkéntesekből álló csapat indult, az éjszakai sötétség ellenére szerencsére nem okozott túl nagy gondot a megtalálása, mivel az Apple ügyfélszolgálata át tudta adni nekik a pontos GPS-koordinátáit. A mentőcsapat Kotzebue-ba szállította, így végül épségben célba ért.

Az eredeti cikk Megmentett egy férfit az iPhone műholdas segélykérése címmel olvasható az Origó.hu oldalán. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.