A jelszavunkon múlhat a bankszámlánk tartalma

Ma van a jelszó világnapja (World Password Day), amelyet 2013 óta minden esztendő május első csütörtökén tartanak világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos jelszóhasználat fontosságára, ugyanis az évek során végzett kutatásokból kiderül, hogy a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet erre a témára – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 06. 8:24
null
Megelelően erős és egyedi jelszó nélkül könnyedén betörhetnek a számítógépünkbe! Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudatos számítógéphasználók mindig elszörnyednek, amikor meglátják, hogy a felhasználók komoly része szinte egyáltalán nem védi a saját adatait.

Az olyan jelszavak ugyanis, mint az „123456”, vagy az „admin”, vagy a felhasználó születési évszáma, olyan egyszerűen kitalálhatók, hogy szinte nem is nagyon minősülnek jelszónak. Védelmet pedig egyáltalán nem nyújtanak.

Egy átlagos felhasználónak ma már több tucat online fiókja van, amelyekben rengeteg személyes és pénzügyi adatot tárol. A felhasználóknak túl sok, akár több száz jelszót kell megjegyezniük, ezért sajnos legtöbbször az eredetivel majdnem megegyező vagy könnyen kitalálható karaktereket állítanak be. A hekkerek pedig abból indulnak ki, hogy a felhasználók kényelmesek, így sokszor mindenféle nehézség vagy trükk nélkül feltörik a gyenge jelszavakkal bíró felhasználói fiókokat.

Megfelelően erős és egyedi jelszó nélkül könnyedén betörhetnek a számítógépünkbe!
Fotó: Pexels

A jelszavak tudatos használata érdekében érdemes a szakértők tippjeit megfogadni, melyekkel nemcsak magunkat védhetjük meg, hanem az egyre növekvő online bűnözés ellen is tehetünk egy lépést.

Használjunk egyedi és erős jelszavakat

Egy erős és biztonságos jelszó (pláne több) létrehozása nem olyan bonyolult és mindenkinek meg kellene tennie, azonban több statisztika, felmérés és adatvédelmi incidens megmutatta már, hogy kevesen fogadják meg ezt a tanácsot. Persze, nem egyszerű ezeket észben tartani, de erre is megvannak a megoldások.

A NordPass minden évben nyilvánosságra hozza a leggyakrabban használt jelszavak listáját, melyből kiderült, hogy 2020-ban a felhasználók körében továbbra is a könnyen kitalálható számkombinációk, például az „123456”, „123456789” és az „12345678” voltak a legnépszerűbbek.

Ezek az azonosítók nem nyújtanak megfelelő védelmet, ugyanis az első öt helyen szereplő jelszónak több mint 4,5 millió felhasználója van, és több mint 38 millió adatsértési eset kapcsolódik hozzájuk együttesen.

Használjunk jelszógenerátort!

Új jelszavak létrehozásánál mindig törekedjünk arra, hogy nehezen kitalálható azonosítókat alkossunk. Kerüljük a szótárban szereplő szavakat, a könnyen kitalálható kifejezéseket, és az olyan személyes adatokat, mint például a családtagjaink neve. Vannak erre automatikus megoldások is, mint például a különböző biztonsági cégek jelszógenerátorai, amelyek az általunk választott karakterszám alapján elkészítik számunkra a megfelelő jelszót.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Trükkök, amikkel javíthat személyes adatainak biztonságán

Pár trükk megfogadásával drámaian csökkenthető az incidensnek veszélye – olvasható az Origó cikkében.

Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, amely személyes adataink védelmére, és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a figyelmünket. Az idei világnap mégis más, mint a többi, hiszen az elmúlt egy évben az életterünk még inkább az online világ köré fonódott.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.