Akadozik Elon Musk cégének műholdas internetszolgáltatása

Vészleállást hajtanak végre a nyári hőségben a műholdas internetszolgáltatásra előfizető ügyfelek antennái – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 16. 19:13
null
A képen az Elon Musk vezette SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink nevû műholdflottája elhalad az ausztriai Herrnleis felett 2021. május 9-én éjjel Fotó: Christian Bruna Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év végén nyilvános tesztelési fázisba lépett az Elon Musk által alapított SpaceX tulajdonában lévő Starlink műholdas internetszolgáltatás, amely eddig kifejezetten lenyűgözőnek bizonyult, az isten háta mögötti helyeken is képes rendkívül használható sebességű internetkapcsolatot biztosítani.

A tesztelők legnagyobb nyűgét a szolgáltatás szakadozása jelenti, ám a jelenségre előre felhívta a figyelmüket a SpaceX leánycége,

a rendszert alkotó műholdak számának növekedésével a remények szerint teljesen megszűnik a probléma.

Az első nyári hőhullámok beköszöntével most fény derült a Starlink, pontosabban a hozzá tartozó antenna egy súlyos hibájára, túlmelegedés következtében vészleállást hajt végre. A szolgáltatás által használt megoldás nem a műholdas tévét igénybe vevőknél megszokott egyszerű modell: tele van elektronikával, továbbá automatikusan és motorizáltan állítja a tányér pozícióját a nap folyamán, követi a műholdakat. Természetesen az elektronikája forrósodik túl a rekkenő hőségben.

A képen az Elon Musk vezette SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink nevű műholdflottája elhalad az ausztriai Herrnleis felett 2021. május 9-én éjjel
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Starlink tájékoztatása szerint a vészleállás 50 Celsius-fok elérésekor történik, az automatikus újraindulás pedig 40 Celsius-foknál kezdődik.

A probléma által érintett egyik arizonai ügyfél szerint újabban olyan 11.30-kor leáll az antennája, és csak este 7 óra környékén indul újra. A vízzel való locsolásával életet tudott lehelni a háza mellett a földön lévő kütyübe, ám ez nem megoldás, reményei szerint mesterséges árnyék kialakításával átmenetileg meg tudja oldani a gondot. Hosszú távon egy kisebb rádiótoronnyal orvosolná a jelenséget, arra kívánja felszerelni az antennát, ám egyelőre hatósági engedélyre vár az építmény felállításához.

A túlmelegedési problémát végső soron a Starlink mérnökeinek kell valahogy megoldaniuk a szolgáltatás tesztfázisból való kilépése előtt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.