Androidos rendszer frissítésnek álcázza magát egy kártevő

Egy biztonsági cég kiszúrta, hogy egyre jobban terjed egy System Update nevű androidos app, ami kártevő.

Forrás: ORIGO2021. 04. 03. 10:44
null
ANDROIDOS KÁRTEVŐ Forrás: ORIGO/ZIMPERIUM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zimperium közzétett egy blogbejegyzést, amely szerint Androidon egyre jobban terjed egy System Update nevű kártevő app, ami értelemszerűen azt a látszatot kelti, hogy egy rendszerfrissítés, amit telepíteni kell. Valójában kártevő, ami személyes adatokat és bizalmas információkat lop el – olvasható az Origo cikkében.

ANDROIDOS KÁRTEVŐ
Fotó: ORIGO/ZIMPERIUM

A gyanútlan felhasználókat azért is át tudják verni a csalók, mert még meggyőzőnek tűnő Google-logót is hamisítottak ikonnak. A Play Áruházban egyébként nincs fent az app, de online könnyedén megtalálható. A telepítés után a támadók szerverével kezd kommunikálni, és minden érdekes, bizalmas információt visszaküld.

Többek között az üzeneteket, a rögzített hívásokat, GPS-adatokat, böngészési előzményeket, a vágólap tartalmait és az értesítéseket is. Rendszeresen tudják aktiválni továbbá a mobil előlapi és hátlapi kameráit is, vagy a mikrofont. Így aztán újfent elmondható: különösen óvatosnak kell lenni az appok telepítésekor, főleg, ha valami nem a Play Áruházból származik.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ezt kell tenni, ha kémvírus támadja a mobilt

Nagyon komoly anyagi veszteség érhet bennünket, ha óvatlanul telepítjük a mobilkészülékünkre az SMS-ben terjesztett kémprogramot. A kártevő kémvírus a nevünkben SMS-ek ezreit küldheti tovább saját készülékünkről, amiről csak a telefonszámla kézhezvételekor fogunk értesülni. Ellopják személyes banki adatainkat is, amivel kifoszthatják a bankszámlánkat.

Fontos ajánlásokat tett a titkosszolgálat az SMS-ben kémprogramokat terjesztő kibermaffia okozta károk enyhítésére. Mint ahogy a Magyar Nemzet az elsők között beszámolt róla, a kiberbűnözők csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek kéretlen SMS-eket, amelyben található link trójai kémprogramot rejt. A linkre klikkelve a trójai rátelepül a készülékünkre, és átveszi felette az irányítást, ellopva az adatokat. Az SMS-küldő szolgáltatást használva tömegesen küldi szét további telefonszámokra a kémprogramot tartalmazó felszólítást a nevünkben. A fertőzött készülék tulajdonosa csak később, a telefonszámla kézhezvételekor szembesül majd a tetemes SMS-költségről. Ugyancsak komoly károkat okozhat, hogy a kémvírus programja speciálisan is figyeli az ellenőrzése alá vett készüléket, amelyen pénzügyi tranzakciókat keres. Amint ilyet észlel, azonnal ellopja a személyes banki adatainkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.