Könnyű kis pénzkereset a neten? Óvatosan!

Új trükk: könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában – írja a Baranya megyei hírportál, a bama.hu.

Forrás: MW2021. 01. 18. 8:40
null
Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy decemberi razzián az Europol munkatársai 26 országban 422 embert tartóztattak le, és összesen több mint 4 ezer pénzöszvért és pénzöszvérmenedzsert azonosítottak. A pénzügyi intézmények támogatásával megszervezett rendőrségi akció másik eredménye, hogy közel 5 ezer pénzmosási kezdeményezést is megakadályoztak a neten, amelyek együttesen 33,5 millió eurós kárt okoztak volna.

Egyáltalán, ki a pénzöszvér?

Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember, akit egy bűnöző hamis álláshirdetéssel vagy megtévesztéssel szervez be. A beszervezést végző csaló gyakran pénzügyi szakmában jártasnak állítja be magát, például virtuális pénzplatformok képviselőjének.

A pénzöszvér feladata egyszerű: bankszámlájára pénzt fogad, általában nagy összegeket, majd ezeket tovább utalja, és nyilván mindezért jutalékot kap.

Eközben viszont a bűnözők illegális tevékenységéből származó pénzt mossa tisztára, és maga is bűncselekményt követ el.

Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember
Fotó: Pixabay

Egy kis romantikára vágynak

A pénzöszvéreket tipikusan közvetlenül e-mailben vagy közösségi oldalakon elhelyezett hamis álláshirdetésekkel keresik meg, és célzottan

a pénzszűkében lévő diákokat vagy a semmit sem sejtő nyugdíjasokat célozzák meg.

Gyakori az is, hogy az úgynevezett romantikus csalás áldozatait veszik rá a pénzek mozgatására.

A romantikus csalás forgatókönyve szerint a bűnözők először egy hamis közösségi profilt hoznak létre, például egy megözvegyült, jó képű középkorú férfiét. Majd ennek nevében flörtölni kezdenek a közösségi oldalakon, és behálózzák a naiv, tipikusan idősebb célszemélyeket, akik érzelmileg is kötődnek hozzájuk. Az FBI becslése szerint a romantikus csalások áldozatainak csaknem egyharmadát használták pénzöszvérnek.

Sokan vállalnák a feladatot

Nagyon sokan könnyű pénzt és így lehetőséget látnak a dologban, és szívesen vállalnák ezt a munkakört – derül ki az ING Bank Romániában végzett felméréséből. A megkérdezettek 39 százaléka kész lenne pénzöszvérré válni, és akár hozzáférést adna másoknak bankszámlái és személyes adatai használatára.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A gyerekek netes zaklatása bármikor megtörténhet

A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nemcsak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet – írja a bama.hu.

Közös közleményben hívta fel erre a figyelmet a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és a Sicontact Kft. Hangsúlyozták: az internetezők harmada gyermek, és internetes zaklatásuk bárhol és bármikor megtörténhet telefonokon, számítógépeken és játékkonzolokon keresztül.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.