Extra kamat ígéretével csábítanak csalók a weben

A Magyar Nemzeti Bank internetes tájékoztató kampányt indított.

Forrás: MW2020. 09. 25. 20:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank internetes tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, sokszor extra kamat ígéretével csábító csalókkal szemben.

A jegybank a kampány részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető – például az „extra kamat”, „magas hozam” kifejezésekre – kulcsszavas kereséseknél figyelmeztetések, további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak jelennek meg – vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel – a találati listákon.

Az MNB szerint a kampányra azért van szükség, mert a bank piacmonitoring tevékenysége, illetve az ügyfelek bejelentései alapján azt észlelte, hogy többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként megszaporodtak a jogosulatlan és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

A jegybank a mostani kampány mellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő „Figyelmeztetések” aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizhessék, az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

Az MNB honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”.

A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val (Initial Coin Offering) összefüggő ügyletek főbb jellemzőit.

A jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési – sokszor piramisjátékot folytató – szolgáltatók, magánszemélyek.

Az MNB csak idén eddig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt.

Egyre több vállalat digitalizál a mesterséges intelligenciával

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.