Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 óceánfigyelő műhold

A körülbelül 1300 kilométer magasban keringő műhold a tengerszint magasságát monitorozza majd.

Forrás: MTI2020. 11. 22. 13:50
null
Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 Michael Freilich műholdja szombaton Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 Michael Freilich műholdja szombaton; az európai-amerikai együttműködésben készült óceánfigyelő eszközt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon-9-es rakétájának segítségével indították útnak a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

A körülbelül 1300 kilométer magasban keringő műhold a tengerszint magasságát monitorozza majd, és legfontosabb felszerelése egy hihetetlenül pontos radaros magasságmérő. A fedélzetén található további eszközök azt fogják mérni, hogyan haladnak át a rádiójelek a légkörön, illetve az atmoszféra hőmérsékletéről és páratartalmáról szolgáltatnak információt.

A Sentinel-6 Michael Freilich segítségével az éghajlatváltozás hatásait és az El Ninóhoz hasonló éghajlati jelenségeket is vizsgálni lehet.

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 Michael Freilich műholdja szombaton
Fotó: Flickr

A korábban Sentinel-6A néven ismert óceánfigyelő műholdat az idei év elején Michael Freilichről, a NASA földtudományi igazgatóságának egykori vezetőjéről nevezték el.

A műhold ikertestvérét, a Sentinel-6B-t 2025-ben állítják majd Föld körüli pályára, hogy biztosítsák a tengerszint változásának 1992 óta folytonos dokumentációját.

Az űreszköz az Európai Unió, az Európai Űrügynökség (ESA), az európai műholdas meteorológiai szervezet (EUMETSAT) és amerikai partnerintézményeik (NASA, NOAA) együttműködésében valósul meg. Az EU és az Egyesült Államok közösen viseli a Sentinel-6A-t és a Sentinel-6B-t magában foglaló misszió 1,1 milliárd dolláros (több mint 333 milliárd forintos) költségét.

PET palackból készítenének 3D nyomtató alapanyagot

A három napos Ideathon 3.0 ötletversenyen 70 fiatal versenyző 12 csapatba rendeződve dolgozott ki új ötleteket egyes iparágak – vagy akár az életünk bizonyos részleteinek – hatékonyabbá tételére. Az első helyezett a ReFilament csapat otthoni PET palack újrahasznosító ötlete lett, mely egy új eljárással a használt üdítős palackokat 3D-nyomtató alapanyaggá alakítja át. Nyereményük az Input Program felajánlásában egy tengerentúli külpiacra lepési csomag, konzultációs lehetőség a Baconsult felajánlásával, valamint egy digitalizációs tréning a Pannon Business Network szervezésében.

A koronavírus járvány kortörténeti pecsétjét a győri Ideathon 3.0-ra is rányomta: a kifejlesztett ötletek többségének megszületésben közvetlenül vagy közvetve szerepe volt a járványhelyzetnek.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.