Hiába a járvány minden létező rekordot megdöntött az iPhone

A koronavírus-járvány nem befolyásolta azokat, akik új okostelefont szerettek volna vásárolni az ünnepi szezonban, így nagyot tudott növekedni a piac. A legnagyobb növekedést az Apple érte el, az iPhone rekordot döntött az év utolsó három hónapjában – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 12. 10:44
null
Frankfurt, 2018. szeptember 21. Az Apple amerikai számítástechnikai cég új iPhone XS és XS Max okostelefonjai egy frankfurti Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, a készülékek árusításának megkezdésekor. (MTI/EPA/Armando Babani) Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IDC piackutató cég felmérése szerint az év végére, vagyis az ünnepi szezonra helyrebillent a korábban a járvány miatt kicsit megviselt okostelefonos piac, és az év utolsó negyedében már 4,3%-os volt a növekedés. A gyártók összesen mintegy 385 millió telefont szállították le az utolsó három hónapban, és ez nagyon pozitív jövőképet fest le a 2021-es esztendőre, ami akár minden korábbinál nagyobb növekedést hozhat.

Az IDC szakértői szerint idén nagyon sok dolog tolja majd az okostelefonos piac szekerét: egyre népszerűbbé válnak (az egyébként egyre jobb) középkategóriás készülékek, egyre keresettebbek lesznek az 5G-s telefonok, a gyártók és a telkós cégek pedig komoly ajánlatokkal készülnek majd. Ráadásul egyelőre még mindig az a helyzet, hogy a vásárlók kevesebbet tudnak költeni utazásra, nyaralásra, kikapcsolódásra, ebből pedig az okostelefonos piac profitál.

De visszatérve 2020 utolsó negyedévére, érdekes elmozdulás történt a legnépszerűbb gyártók top 5-ös listájában, ugyanis az Apple nagy fölénnyel az élre ugrott.

A kaliforniai gyártó 90,1 millió készüléket szállított le, ami leginkább az iPhone 12-es sorozat nagyon pozitív fogadtatásának tudható be, és ezzel megszerezte a piac 23,4%-át. Éves összehasonlításban egyébként ebben a három hónapban 22,2%-kal teljesített jobban az Apple.

Az pedig rekord, ugyanis ennyi készüléket soha semelyik gyártó nem szállított még le egy negyedév alatt.

A régóta piacvezető Samsung visszaesett a második helyre a negyedévben, közel 20 millió telefonnal maradt el az Apple-től, ugyanis „csak” 73,9 millió példányt küldött ki világszerte a viszonteladókhoz. Ezzel egyébként a piaci részesedése 19,1%, a sikert pedig a szakértők továbbra sem a csúcskategóriás Galaxy S-sorozatnak tudják be, hanem az elérhetőbb árú, de egyébként minden fronton jó képességekkel rendelkező Galaxy A-szériának.

Az Apple logója Fotó: EPA/ARMANDO BABANI

Az ünnepi szezon nagy nyertese kétségtelenül a Xiaomi. A kínai gyártó most már stabilan felért a dobogó harmadik fokára a maga 43,3 millió leszállított készülékével és 11,2%-os piaci részesedésével. Ebben kétségtelenül szerepet játszott az is, hogy a Huawei-t ért szankciók miatt a korábban legnagyobb okostelefonos gyártó jelentősen visszaesett, ami lehetőséget adott a feltörekvő konkurenciának.

A negyedik helyre szintén egy kínai márka, az Európában is egyre népszerűbb OPPO futott be. Nagyon közel járnak egyébként a Xiaomihoz, hiszen 33,8 millió készüléket szállítottak le, és 10,7%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak.

Az IDC elemzői szerint mindkét kínai gyártó ügyesen használta ki a helyzetet, és a Huawei farvizezén felevezve remek kapcsolatokat alakítottak ki, illetve minden árkategóriában kínálnak remek telefonokat.

Minden korlátozás ellenére a Huawei még így is meg tudta csípni az ötödik helyet a listán, azonban a visszaesés látványos: éves összehasonlításban az utolsó negyedévben 42,2%-kal estek vissza, azonban ez még mindig 32,3 millió leszállított okostelefont jelent. Tisztán látható, hogy a kíai piac továbbra is erősen tartja a Huawei-t, de világszinten elvesztette a nem olyan rég még piacvezető helyét.

Az Apple okostelefonjai Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Összességében az IDC elemzői úgy látják, hogy habár a világ jelentős része továbbra is különböző lezárásokat kénytelen elviselni, és egy darabig eltart még, mire mindenki visszatérhet a normális élethez, az okostelefonok eladásai számai olyanok, mintha semmi nem történt volna.

Ez tehát továbbra is egy biztosan teljesítő piac, hiszen az okostelefonok már teljesen a hétköznapi életünk részét képezik, gyakorlatilag a mindennapokhoz szükséges eszközök, amikre így szinte változatlanul erős a kereslet, és a várakozások szerint ez így is fog maradni.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Rekordmennyiségű eladást generált az Apple új telefonja

Rekordot döntött az Apple karácsonyi forgalma: a világjárvány közepette a vállalat több mint 20 százalékkal magasabb értékesítési bevételre tett szert a tavalyi év utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. Az almás cég – amely a Brand Finance Global listáján a világ legértékesebb márkája, 260 milliárd dolláros márkaértékkel – értékesítési bevétele így 111 milliárd dollár (33 ezer milliárd forint) volt az ünnepi időszakban – írja a BBC.

Jelenleg több mint 1,65 milliárd aktív Apple-eszköz van a világon, ebből több mint egymilliárd iPhone.

A jókora növekmény főként az iPhone-ok legújabb szériájának köszönhető: az iPhone 12-es sorozat minden eddiginél több felhasználót győzött meg arról, hogy érdemes lecserélnie aktuális telefonját a legújabb modellre.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.