Megnövelhetik a betörés kockázatát az okoskütyük

A trendi ajtózárakat és csengőket is jelként értelmezik a tapasztalt fosztogatók – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 16. 18:44
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A professzionálisnak titulálható betörők nem véletlenszerűen választják ki a kifosztani kívánt lakásokat és házakat, számos olyan körülményt és jelet vesznek figyelembe, amelyek különféle módokon megkönnyítik a dolgukat, csökkentik a lebukásuk kockázatát, továbbá tisztességes zsákmány meglétére utalnak az ingatlanban.

A brit Cranfield Egyetem kutatója érdekes állítással rukkolt elő, véleménye szerint a gyártók állításával szemben az okos ajtócsengők, okos ajtózárak és efféle kiegészítők nemhogy elriaszthatják a betörőket, de akár még növelhetik is az ingatlanokba való betörés kockázatát.

Az életünk mellett a betörők dolgát is megkönnyíthetik az okoskütyük
Fotó: Flickr

Dr. Duncan Hodges nem technikai szinten vette górcső alá a termékeket, hanem pszichológiai szempontból: meglátása szerint a kívülről jól látható és felismerhető kütyük megléte vagyonra enged következtetni, ami a kívánt hatással ellentétben pont felhívhatja az ingatlanokra a betörők figyelmét, vonzóbbá teheti azokat számukra.

Hodges azt ajánlja az otthonukat okos ajtózárakkal, okos ajtócsengőkkel, vagy éppen okos kamerákkal megvédeni kívánóknak, hogy az ezekre szánt pénzt költsék inkább komolyabb klasszikus ajtózárakra, továbbá ablakokra szerelhető zárak telepítésére, a gyakorlatban ezek sokkal többet segíthetnek a betörések meghiúsításában.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flick

Okosbőrönd, okostégla

Sokan furcsállhatták első hallásra annak idején az okostelefon szavunkat, hiszen addig az okos jelzőt elsősorban személyre alkalmaztuk. Ezt támasztja alá az, hogy a Magyar értelmező kéziszótár a következő jelentéseit adja meg az okos melléknévnek:

  • Az átlagosnál jobb értelmi képességű, eszes. Könnyen idomítható <állat>.
  • Ilyen élőlényre jellemző magatartás, tevékenység, megnyilatkozás. Például okos beszéd, fejtegetés, gondolat, tanács.
  • A fentiekből kiderül, hogy tárgyra nem mondtuk, hogy okos. Hallottunk annak előtte intelligens mosóporról, azonban ez az újszerű jelzős szószerkezet nem futott be akkora karriert, mint az okos- előtag.

    Az első fecske, az okostelefon mintájára – kis túlzással mondhatjuk – naponta születtek, születnek efféle összetételek. Ezek még nincsenek szótárazva, és az okos nem alkalmi jelzőnek, hanem összetételi előtagnak minősül, ugyanis nem csupán arról van szó, hogy az okos- előtaggal ellátott készülékek sokat tudnak, hanem külön típust is jelölnek: digitális alapúak és sokfunkciósak. Tehát jelentéssűrítő összetételek, és nem minőségjelzősek. Elsősorban a digitális kommunikáció elemei, eszközei tartoznak ide.

    Az okostelefon szavunk tükörfordítással keletkezett, az angol smartphone megfelelője.

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.