Mostanában sajátságos módon lopják a felhasználók chat fiókjait

Nem szabad fura kódokat visszaküldeni az ismerősöknek – olvasható az ORigo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 29. 14:44
null
A támadóknak ismerniük kell ezt a kódot ahhoz, hogy át tudják venni az irányítást a fiókjaik felett. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Résen kell lenniük a WhatsApp csevegőszolgáltatást használóknak, az F-Secure biztonsági cég szerint a bűnözők új módon veszik át az irányítást a felhasználói chat fiókok felett. A megoldás a social engineering kategóriába tartozik, azaz valamiféle hackelés helyett a felhasználók megtévesztésére épül.

A hírek szerint a támadók elsőként valamilyen úton-módon átveszik az irányítást valaki normál felhasználói fiókja felett, majd azt üzleti típusú fiókká konvertálják. Ezután elkezdik hozzárendelni az fiókban lévő whatsappos kontaktok fiókjait a céges flottájukhoz, hogy azokat is ellophassák.

A támadóknak ismerniük kell ezt a kódot ahhoz, hogy át tudják venni az irányítást a fiókjaik felett.
Fotó: PEXELS

Itt van némi csavar a történetben, hiszen mikor a támadók megpróbálják hozzáadni a saját flottájukhoz mások fiókjait, akkor a leendő áldozatok kapnak egy hatjegyű biztonsági kódot a WhatsApptól. A támadóknak ismerniük kell ezt a kódot ahhoz, hogy át tudják venni az irányítást a fiókjaik felett.

Ezen a ponton jön a képbe a social engineering: a támadók ráírnak a leendő áldozataikra, hogy a WhatsApp rossz helyre küldte ki a kódjukat, legyenek kedvesek visszaküldeni azt egy üzenetben. A potenciális áldozatok valószínűleg nem tudják, hogy valaki ellopta az ismerősük felhasználói fiókját, más küldözgeti az üzeneteket a nevükben. Ha gyanúsnak is találják a helyzetet, jóhiszeműen mégis átküldhetik a kódot, mire a támadó pillanatokon belül kizárja őket a saját fiókjukból.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hamarosan érkezhet az önmegsemmisítő chat-funkció

Ha bekapcsoljuk, az üzenetek automatikusan eltűnnek a chatfelület bezárásakor – írja a Bama.hu.

Az európai, így a magyar felhasználók számára is elérhetővé válik a Messengerben és az Instagram egységes üzenetküldő felületén az Eltűnéses mód (Vanish mode) névre keresztelt funkció.

Az új funkciót november 16-ától kezdődően fokozatosan aktiválja majd a Facebook a Messenger és az Instagram mobilalkalmazásokban. Az Eltűnéses mód már korábban elérhető volt az amerikai, és néhány más országban élő felhasználók számára, de európai felhasználók körében most debütál.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.