Nagy botrány tört ki a népszerű hangszerkesztő program körül

Egyes felhasználók konkrétan kémszoftvernek titulálják a hangszerkesztőt – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 07. 13:29
null
Audacity Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási meglepetést okoztak idén áprilisban az ingyenes Audacity fejlesztői, értékesítették az Ultimate Guitar és a MuseScore zenei alkalmazásokat is készítő Muse Groupnak a hangszerkesztőt. A vállalat megígérte, hogy a népszerű program ingyenes és nyílt forráskódú marad, de több erőforrás lesz a fejlesztésére, így csak jó sülhet ki az akvizícióból.

Audacity
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

A hír hallatán a felhasználók java kivárásos álláspontra helyezkedett, azonban a napokban kitört a botrány az Audacity körül, az új tulajdonos egyik első dolga a telemetria beépítése volt a szoftverbe. Olyan adatokat gyűjt, mint a hardverkonfiguráció, az operációs rendszer típusa, az ország és az IP-cím, a megjelenített hibaüzenetek. Az adatokat hibák diagnosztizálására és termékfejlesztésre kívánja használni, manapság megszokott ez a praktika, nem emiatt áll a bál.

A problémát az jelenti, hogy

az adatkezelési tájékoztató szerint a Muso fenntartja a jogot a személyes adatok számítógépekről való begyűjtésére, amennyiben törvényes úton hatóságok és hivatalok utasítást adnak erre, esetleg pereskedni kívánó harmadik felek megfelelőnek tűnő okból igényt tartanak az információkra.

További érdekesség, hogy 13 éven aluliak elvileg nem használhatják az alkalmazást, ami sérti a program GNU General Public License terjesztési megállapodását.

A begyűjtött adatokat a vállalat alapvetően az európai gazdasági térségben tárolja, azonban szükség esetén fenntartja a jogot amerikai és orosz szerverekre való átmozgatásukra.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.