Nagyot csökkent a kalózoldalak forgalma 2020-ban

Többek közt a Google is alaposan kibabrált velük az elmúlt évben.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 03. 18:24
null
A kép illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első blikkre a többség valószínűleg azt tippelné, hogy a koronavírus-járvány miatt négy fal közé szorult tömegeknek hála nagy és sikeres évet zártak a kalózoldalak, azonban a TorrentFreak beszámolója alapján egyáltalán nem ez volt a helyzet. A kiadvány érdeklődésére a warezolási trendeket követő MUSO komoly forgalomcsökkenésről számolt be, ez a szervezet biztosítja többek közt az EU számára is a kalózkodással kapcsolatos statisztikákat – írja az Origo.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

Elsőként is a keresőmotorokból érkező forgalmat nem számítva 2019 vége és 2020 vége között olyan 10 százalékkal csökkent a kalózoldalak forgalma. Ezalatt oroszlánrészt az olyan látogatások számára kell gondolni, mikor a netezők közvetlenül betöltik a kedvenc kalózoldalaikat, hogy nézelődjenek és keresgéljenek a kínálatukban. A tavalyi visszaesés mértéke beleillik az elmúlt évek trendjeibe.

A másik nagy tényezőt a Google jelenti: a kérdéses időszakban körülbelül 20 százalékkal csökkent a kalózoldalak olyan látogatóinak száma, akik a keresőmotorja segítségével találtak rá a tartalmakra.

A januárban és májusban indult visszaesések körülbelül párhuzamosan történtek a Google találatrendezési algoritmusainak frissítéseivel, azaz a jelek szerint a keresőmotor az eddiginél jobban eltemeti a warez webhelyeket. Ennek kapcsán a TorrentFreaknek sikerült elérnie az egyik prominens torrentoldal üzemeltetőjét, aki szerint a webhelye esetében tavaly 35%-kal csökkent a Google keresőjéből érkezett forgalom.

A MUSO nem bocsátkozott találgatásokba, hogy minek köszönhető a nem keresőmotoros forgalom visszaesése. Ettől függetlenül az elmúlt években az ingyen vagy olcsón elérhető, legális zenei és videós szolgáltatások szedték ki folyamatosan a szelet a torrentezés vitorlájából, jó eséllyel ez a trend folytatódott tavaly is.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Letartóztatták, megunta és elmenekült a híres kalózoldal tulaja

A The Pirate Bay irrelevanciába süllyedésének egyik nagy nyertese a KickassTorrents nevű másik kalózoldal volt, 2016 elejére a világ legnépszerűbb fájlmegosztójává vált, amellyel még az FBI osztatlan figyelmét is kivívta. Részben a nyomozóhatóság akcióinak köszönhetően a torrentoldal a kérdéses év júliusában elérhetetlenné vált, mindeközben pedig az USA-ban vádat emeltek a három üzemeltetőjeként beazonosított személy ellen. Az ügyész szerint a portálon 1 milliárd dollár értékben voltak jogvédett anyagok ingyen elérhetőek.

A kalózoldal állítólagos főkolomposaként az ukrán Artem Vaulint nevezte meg az FBI, és 2016 nyarán a lengyel rendőrség közreműködésével sikerült is letartóztatni. Hosszas tárgyalásokat követően Vaulint közel egy évvel később szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Lengyelország területét. A két másik társát soha nem vették őrizetbe, és már három éve lényegében semmi sem történt a torrentoldal ügyében, még Vaulin USA-nak való kiadatása kapcsán sem sikerült dűlőre jutni.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.