Zsarolólevél a nyomtatóban – A hackertámadás új divatja

Látványos módját találták meg támadók a figyelemfelkeltésnek: a váltságdíjat követelő zsarolólevél nem a számítógép képernyőjén jelenik meg, hanem azt a nyomtatók vég nélkül dobják ki magukból. Így a támadás nem múlik el nyom nélkül, még akkor sem, ha a vállalatok igyekeznek azt titkolni az alkalmazottak vagy az ügyfelek elől.

Forrás: MW2020. 11. 26. 11:20
null
Illusztráció. Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A váltságdíjat követelő zsarolólevél nem a számítógép képernyőjén jelenik meg, hanem azt a nyomtatók vég nélkül dobják ki magukból. Az Egregor zsarolóvírussal ügyeskedők minden lehetséges hálózati vagy helyi nyomtatóra elküldik a zsarolólevelet, ahogy az alábbi Twitter videón is látszik – és ebben a pénztárgépek is benne vannak – írja a kemma.hu.

A támadást a chilei központú, Censosud multinacionális vállalatnál regisztrálták november közepén. A cég Latin-Amerika legnagyobb kereskedő vállalata, 140 ezer alkalmazottal és 15 milliárd dolláros árbevétellel 2019-ben – írja a The Bleeping Computer nyomán a G Data.

Illusztráció. Fotó: Pexels

A Censosud több áruház láncot menedzsel Argentínában, Braziliában, Chilében, Kolumbiában és Peruban, közöttük a Jumbo szupermarketeket, Paris üzleteket és Easy otthoni lakberendezési áruházakat. A zsarolóvírusos támadás következtében az üzleteket nem kellett bezárni, azonban szünetelt a Censosud kártya elfogadása és a webes rendelések teljesítése.

A zsarolólevél kinyomtatása nem igazán megszokott a hasonló támadások történetében. Egy közel két évvel ezelőtti esetben a The Hacker Giraffe nevű hacker egy YouTube sztár népszerűsítése céljából támadta meg a védtelen, hálózati nyomtatókat, és nyomtatta ki a sztár mellett kampányoló üzenetét.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a cégek külsős dolgozói gyengén védett programjain keresztül a támadók is bejuthattak a rendszerbe. Ez veszélyes, és akár már most ott rejtőzködhet gépünkön a karácsonyi zsarolóvírus.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.