Rendhagyó lesz idén Magyarországon az európai diáksport napja

A Magyar Diáksport-szövetség azt javasolja, hogy a járványügyi készültség időszakában az iskolák a testnevelés órákon belül szervezzék meg a szeptember 25-i európai diáksport napjához kapcsolódó programokat.

Forrás: MW2020. 09. 16. 18:00
null
Budapest, 2019. szeptember 27. Diákok sportolnak az Európai Diáksport Napja magyarországi programján a BVSC Szõnyi úti Sportpályáján 2019. szeptember 27-én. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére 2015-ben elindult program alkalmából idén 39 országban sportolnak fiatalok. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Diáksport-szövetség (MDSZ) szerdai közleménye szerint a szövetség abban bízik, hogy az iskolák többsége csatlakozik az európai diáksport napjához (ESSD), „felismerve, hogy a vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelten fontos a rendszeres testmozgás”.

Az MDSZ emlékeztet arra, hogy a diáksportnapnak másfél évtizedes múltja van Magyarországon, és az MDSZ ötletéből európai kezdeményezéssé váló ESSD-re is már több mint öt éve kerül sor.

Az európai diáksport napjára regisztráló iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak.

Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt más a cél, mert a mostani tanévre az emberi erőforrások minisztere témanappá nyilvánította szeptember 25-ét, így lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, a témával összefüggő tanítási órákat a témanapon szervezzék meg.

„Idén az MDSZ lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az Európai Sporthét (szeptember 23–30.) bármelyik napján zajló testnevelésórákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha” – írta közleményében az MDSZ, hozzátéve, hogy az órák biztonságos lebonyolításához az elmúlt hetekben közzétett iránymutatásokkal nyújtanak segítséget.

Az MDSZ – az elmúlt két évhez hasonlóan – az idén is díjazza a diáksportnapon leginkább aktív és kreatív iskolákat, köszönhetően az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának.

„Ezúttal a szabadtéri mozgás, az utcai sportok fontosságát kiemelve egy másik jeles nappal kötöttük össze az ESSD jutalmazási rendszerét: az idén először rendezzük meg ugyanis hazánkban az Open Streets Day programokat, amelyen arra biztatjuk a tanulókat és iskoláikat, hogy szeptember 20-án vagy annak környékén keressenek lakókörnyezetükben szabadtéri lehetőséget a testmozgásra, és ott szervezzenek maguknak sportprogramot” – idézte a közlemény Balogh Gábor MDSZ-elnököt.

Az MDSZ tájékoztatása szerint az első száz iskola, amely október 22-ig mind az Open Streets Day sporteseményéről, mind pedig az ESSD aktivitásáról beküldi a beszámolóját, 60 ezer forint értékű labdacsomag-jutalomban részesül, az első négyszáz iskola pedig, amely az ESSD alkalmából megvalósított programjáról szóló beszámolóját feltölti, 20 ezer forint értékű labdacsomagot kap. A beszámolókat a határidőig beküldő iskolák között egy Teqball Lite asztalt sorsolnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.