ROSTDÚS, SZÉLSŐSÉGEKTŐL MENTES TÁPLÁLKOZÁS
A kiamamák makro- és mikrotápanyag-bevitele kihat a magzatuk egész életére, így fontos az optimális adagolás. Egyes vitaminokból többletbevitel szükséges, még mások károsak is lehetnek. Emellett az sem mindegy, hogy ezek a nélkülözhetetlen molekulák milyen formában kerülnek be a szervezetbe, és ez jelentősen befolyásolja biológiai hozzáférhetőségüket. Fontos a rostdús, szélsőségektől mentes, sok zöldséget tartalmazó táplálkozás. Alapvetően azt lehet mondani, hogy normális szintű, nem nagy dózisú vitaminbevitelre van szükség a legtöbb vitamin tekintetében. Egyes anyagokat azonban a mai, nyugati típusú táplálkozás mellett nehéz megfelelő formában biztosítani, így ez esetben indokolt lehet az étrend-kiegészítők alkalmazása. Nézzük, mire van szüksége egy várandós nőnek!
FOLSAV
Ez volt az első vitamin, amiről leírták, hogy a hiánya velőcső-záródási rendellenességhez vezethet, illetve már a fogantatás előtt biztosított bevitele 70 százalékkal képes csökkenteni ezen fejlődési zavart. Ennek érdekében tervezett terhesség esetén már a fogantatás előtt 8 héttel érdemes minimum napi 400 mcg folsavat szedni, de ha volt már problémás terhesség, akkor 4-5 mg is javasolt. A folsav a B6- és a B12-vitaminnal együtt csökkenti a homociszteinszintet. A magas homociszteinszint nemcsak a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát növeli, hanem a vetélését is.
Legfőbb forrásai: a fűfélék (pl. árpafű), a zöld színű zöldségek, a gabonák és a burgonyafélék.
Bevitel szempontjából nem csak a mennyiség, de a forrás is fontos. A természetes források sokkal jobbak, mint a szintetikusan előállítottak.
JÓD
Hazánkban, ami egyébként is jódhiányos területnek számít, a jódhiány a pajzsmirigy-alulműködés legfőbb oka. Terhesség alatt napi 100–150 mikrogramm jód bevitele mindenképp javasolt. hiszen a magzat pajzsmirigy-alulműködése szellemi visszamaradottságot és retardációt eredményez. A pajzsmirigy felelős az energia fenntartásáért, vagyis a működése kihat az összes sejt működésére.