Így kell szakszerűen és biztonságosan eltenni télire a motort

Vajon mindenki tudja, hogyan kell „téliesíteni” a vasparipáját, ha jön a komolyabb lehűlés?

Forrás: metropol.hu2020. 10. 06. 17:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A motorosok általában féltve őrzik és ápolják kedvencüket, de vajon mindenki tudja, hogyan kell „téliesíteni” a vasparipáját, ha jön a komolyabb lehűlés és már biztos, hogy a járgány jó pár hónapig nem gurul az aszfalton? A Metropol összeszedte, mi az, amit muszáj elvégezni, mielőtt átengedhetjük a motort téli álmának.

Alap

Takarítsuk le! Rakjuk el tisztán, sár- és koszmentesen, hogy ne korrodálódjon.

Legyen lophatatlan

A lopás elleni védelem kulcsfontosságú a téliesítés idején. Azon túl, hogy megpróbálhatjuk leláncolni, érdemes olyan applikációt is bevetni a védekezésebe, ami elektronikus úton is őrizheti járgányunk nyugodt téli álmát.

Tárolás

Olyan helyet igyekezzünk neki találni, ahol csapadék és fagy nem tehet benne kárt. Ha nem tudjuk zárt helyre tenni a motort, akkor ajánlott egy erre a célra gyártott ponyvával becsomagolni.

Gumi

Régebben azt javasolták, bakoljuk fel a motort, de a mai gumiknál ez már nem életbevágó, sőt, a szakemberek úgy gondolják, az a helyes, ha egy kicsit túlfújjuk a kerekeket.

Akkumulátor

Vegyük ki az aksit, amire tegyük rá az akkuőrt, ami életben tartja tavaszig.

Üzemanyag

Legyen majdnem tele a tank, amihez, ha úgynevezett stabilizáló adalékot adunk hozzá, akkor nagy meglepetés nem érhet minket az első rügyfakadáskor.

Hajtás

A lánchajtású motorok láncát spray-jel, petróleummal vagy WD-40-nel is megtisztíthatjuk.

Olaj

6 ezer kilométerenként javasolt olajat cserélni. Ha ehhez közelítünk, inkább töltsük fel a motorunkat új kenőanyaggal. Csak akkor maradjon benne a használtolaj, ha az még viszonylag frissen került bele.

Folyadékok

Kétévente kell cserélni a hűtő- és fékfolyadékot, ha ez tavaszig aktuálissá válna, érdemes ezt még a kétkerekű eltétele előtt elvégezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.