Hasi elhízás – mik a veszélyei, és mit tehetünk ellene?
Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint olyan zsírszövet-felszaporodás, amely egészségkárosító következményekhez vezethet, éppen ezért betegségként kategorizálták. Orvosi értelemben 30 kg/m2 feletti testtömegindex esetén beszélünk elhízásról.
A termodinamika törvénye értelmében akkor jöhet létre elhízás, ha a bevitt energia és az energialeadás különbsége több nullánál. A felesleges energia zsír formájában felhalmozódik a szervezetben. Az esetek nagy többségében az elhízás egy komplex állapot, amelynek kialakulásában a genetikai adottságok és a környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.
– Az utóbbi 30-50 évben az elhízást előidéző környezeti hatások egyre erőteljesebben jelen vannak a mindennapjainkban, az autóipar előretörése, a rengeteg tévécsatorna, a korlátlan internetezés lehetősége, a feldolgozott, tartós élelmiszerek elterjedése és a helytelen fogyókúrás módszerek népszerűsége egyaránt negatívan befolyásolja az életünket – mondja dr. Farkas Kitti.
A fokozott súlygyarapodás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem súlyos egészségügyi probléma. A túlsúly, illetve az elhízás ugyanis maga után vonja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a daganatos betegségek kockázatának növekedését.
– Bár ezt szinte senki nem gondolja végig, közvetett módon rengeteg ember az elhízásba hal bele – állítja a doktornő.