Megmutatjuk, hogyan szabadulhat meg a sminkfoltoktól!

Ha kente már össze kozmetikumokkal a ruháját, akkor tudja, mekkora küzdelem eltüntetni azokat.

Forrás: MW2020. 10. 02. 16:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kente már össze kozmetikumokkal a ruháját, akkor tudja, mekkora küzdelem eltüntetni ezeket a makacs szennyeződéseket. Néhány egyszerű tipp segítségével azonban megszabadulhat a foltoktól – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Olajos bázisú alapozó, rúzs vagy szempillaspirál

Kezdje azzal, hogy a „felesleget”, vagyis a még fel nem szívódott részt műanyag késsel eltávolítja. Második lépésként óvatosan tegyen a foltos területre nedves papírtörlőt, hogy az a lehető legtöbb alapozót felszívja. Ezután öntsön egy kevés gyógyszertári szeszt egy sminkvattára vagy -korongra, és gyengéden dörzsölje vele a szennyeződést addig, amíg el nem halványul. Közvetlenül a mosás előtt kenje be folyékony tisztítószerrel a foltot, és hagyja rajta 10-15 percig, majd mossa ki a címkén szereplő utasítás szerint a ruhát.

Szemceruza

Elsőként próbálja leszedni a maradék sminket a ruháról – a műanyag kés itt is megteszi –, majd dörzsölje tovább száraz papír zsebkendővel vagy törlőkendővel addig, amíg már nem jön le több a felületről. Ezután permetezzen a foltra egy kevés vizet, de ügyeljen arra, hogy ne itassa át vele a szövetet. Öntsön egy csepp mosogatószert egy tiszta törlőkendőre vagy szivacsra, és dörzsölje át vele az érintett részt. Végül a szokott módon mossa ki a ruhát a mosógépben, így megszabadulhat a folttól.

Hasi elhízás – mik a veszélyei, és mit tehetünk ellene?

Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint olyan zsírszövet-felszaporodás, amely egészségkárosító következményekhez vezethet, éppen ezért betegségként kategorizálták. Orvosi értelemben 30 kg/m2 feletti testtömegindex esetén beszélünk elhízásról.

A termodinamika törvénye értelmében akkor jöhet létre elhízás, ha a bevitt energia és az energialeadás különbsége több nullánál. A felesleges energia zsír formájában felhalmozódik a szervezetben. Az esetek nagy többségében az elhízás egy komplex állapot, amelynek kialakulásában a genetikai adottságok és a környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

– Az utóbbi 30-50 évben az elhízást előidéző környezeti hatások egyre erőteljesebben jelen vannak a mindennapjainkban, az autóipar előretörése, a rengeteg tévécsatorna, a korlátlan internetezés lehetősége, a feldolgozott, tartós élelmiszerek elterjedése és a helytelen fogyókúrás módszerek népszerűsége egyaránt negatívan befolyásolja az életünket – mondja dr. Farkas Kitti.

A fokozott súlygyarapodás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem súlyos egészségügyi probléma. A túlsúly, illetve az elhízás ugyanis maga után vonja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a daganatos betegségek kockázatának növekedését.

– Bár ezt szinte senki nem gondolja végig, közvetett módon rengeteg ember az elhízásba hal bele – állítja a doktornő.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.