Ön tudja mennyi mindenre jó a csipkebogyó?

Erdőszéleken, cser­­jésekben gyakran megtalálható az ős­ho­­nos csipkerózsa termése: a csipkebogyó.

Forrás: MW2020. 10. 15. 11:27
null
Csipkebogyó Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bora jelentős vitaminforrás, emellett gyulladáscsökkentő és vesekőoldó hatású, valamint enyhén vizelethajtó is.

Erdőszéleken, cser­­jésekben, dű­lők mentén gyakran találkozhatunk a nálunk ős­ho­­nos vadrózsa vagy csipkerózsa érett termésével, a csipkebogyóval, amit mostanában érdemes begyűjtenünk.

Később, amikor már megédesedik, jelentősen veszít a C-vitamin-tartalmából, ami pedig a legfőbb értéke (tízszer több C-vitamint is tartalmazhat, mint a citrom).

Csipkebogyó kiváló természetes C vitamin forrása a hideg évszakok során
Fotó: Pexels

Emellett B-, K- és P-vitamin is található benne, valamint jelentős karotinforrás. A kocsány nélküli csipkebogyót vágjuk ketté, kaparjuk ki a szőrös aszmagtermést és szárítsuk meg. Aszalógépben is száríthatjuk, de csak 40 fokon, mert a nagyobb hő hatására a C-vitamin elbomlik. (A szárított bogyótermés száraz, szellős helyen tárolva akár egy évig is eltartható.)

A szárított bogyóhúsból „hideg tea” készíthető, ha fémmentes edényben, langyos (50 Celsius-fok alatti) vízben áztatjuk. Ez a vizes kivonat igen gazdag C-vitaminban és színanyagokban. Mivel a szárított csipkebogyó vízzel elegyítve könnyen duzzad és így főzhető, lekvárt is készíthetünk belőle. A hecsedli lekvár ízletes, tartalmas ínyencség, enyhén hashajtó hatású.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

ÖT GYÓGYNÖVÉNY, AMELYEK SEGÍTENEK A FOGYÁSBAN

Ahhoz, hogy leadjuk a súlyfelesleget sok mindent be kell tartanunk. Figyelnünk kell az étrendünkre és nem árt sportolnunk sem. A rendszeres testmozgás, a kalóriaszegény, egészséges étrend hozzájárul ahhoz, hogy megszabaduljunk néhány kilótól. A fogyásban segítségünkre lehet néhány gyógynövény, gyógytea is.

A népi gyógyászatban évszázadok óta használt jónéhány gyógynövény, amelyeknek hatása különböző egészségügyi problémákra ismert. Köhögésre, megfázásra, ízületi fájdalmakra, emésztési problémákra számos teafőzetet találunk a patikákban, drogériákban. Vannak olyan gyógynövények, amelyek a fogyásban is segítenek. Szabó György, akit mindenki a „bükki füvesemberként” ismer, a gyorgytea.hu oldalán összeállította, hogy mely gyógynövények azok, amelyekből érdemes teafőzetet inni, ha szeretnénk fogyni. Persze azt Gyuri bácsi is hangsúlyozza, hogy a teák fogyasztása mellett nagyon fontos az étkezés és a mozgás is.

CSIPKEBOGYÓ

A csipkebogyóból készült frissítő tea szabályozza a vércukorszintet, ha étkezés után fogyasztjuk segíti a zsír emésztését. Enyhe vízhajtó hatása is van.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.