Milyen olajok használhatók főzéshez? A dietetikus válaszol

A megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit segít a döntésben.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 11. 04. 15:51
null
Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állati eredetű zsiradékokat valóban teljesen kerülni kell? Mindig az olívaolaj a legjobb választás, főleg salátákhoz? Mi a helyzet a mostanában olyannyira népszerű kókuszzsírral? Következzen egy kis összefoglaló az olajok, zsiradékok kiválasztásáról, felhasználásáról.

Mi alapján döntsünk?

Míg az olívaolaj népszerűsége az elmúlt években töretlen, a napraforgóolaj kissé háttérbe szorult, a kókuszzsírból igazi sztár lett, az állati zsiradékokat pedig sokan „ellenségnek” kiáltják ki. A dolog persze nem ilyen egyszerű.

A napraforgóolajjal semmi probléma nincs. A jó minőségű olívaolaj pedig valóban a friss salátákhoz, vagyis hőhatás nélkül alkalmazva a legjobb. Kis mennyiségben, ha olyan ételt készítünk, aminél nagyon magas hőmérsékletre van szükség, jó választás lehet a libazsír is vagy bármilyen más állati zsír, hiszen a szerkezetük jól bírja a magasabb hőt is, míg az olajokra ezt nem lehet mondani. Viszont az állati zsiradékok magas koleszterintartalmúak, ami miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőlük!

Fotó: Pixabay

Számos növényi olajnak magas az ómega-3 zsírsavtartalma, ami segíti a gyermekeknél az agy fejlődését, és jó hatással van az erekre, a szívre. Tehát az olajok kiválasztásánál a jó döntés attól függ, hogy éppen mit sütünk, mekkora hőmérsékletre van szükség, és milyen az egészségi állapotunk.

Jó tanácsok az olajok használatához

Van néhány általános szabály, amit jó, ha betartunk:

  • Legjobb, ha rendszeresen variáljuk az étolajokat, vagy eleve kevert olajokat választunk, mert így többféle zsírsav is bekerül a szervezetünkbe.
  • Ne használjuk kétszer a sütőolajat, tehát minden sütésnél frisset öntsünk a serpenyőbe.
  • Az extraszűz olívaolajat kizárólag hideg ételek (saláták, öntetek) készítéséhez használjuk, ez sütésre nem alkalmas.
  • Teflonos sütéshez a finomított, kevert variánsokat válasszuk.
  • Bő olajban sütéshez a hőstabil olajok (például repce-, napraforgó-, földimogyoró-, szőlőmagolaj) alkalmasak.
  • A kókuszzsír vagy kókuszolaj hiába növényi eredetű, alapvetően telített zsírsavakat tartalmaz, ezért mindennapos használatra nem javasoljuk.
  • Ne öntsük a lefolyóba a használt olajat, mert nemcsak a környezetnek árt, de hosszú távon a vezetékeket is tönkreteszi.
  • HOGYAN CSOPORTOSÍTJUK AZ ÉTKEZÉSI OLAJOKAT?

    Az étolajok az előállításuk technológiája alapján lehetnek szűz, hidegen sajtolt és finomított étolajok. A szűz és a hidegen sajtolt étolajok esetén semmiféle adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett, a forrásukként szolgáló, nagy olajtartalmú alapanyagból történő kinyerésük pusztán mechanikai módszerekkel történik.

    A szűz étolajat az alapanyagokból tisztítás (az idegen anyagok eltávolítása után) és bizonyos magvak esetén hajalás (a héj eltávolítása) és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő. A hőkezelés engedélyezett az olajkinyerés elősegítésére. Az olaj kémiai anyagokkal nem, pusztán vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.

    A hidegen sajtolt étolajat az alapanyagokból tisztítás és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton, sajtolással állítják elő, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.

    A finomított étolajat az alapanyagokból tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással, valamint finomítással állítják elő.

    A teljes cikk ITT olvasható el.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.