Talán még ön sem hallott erről a mézízű gyümölcsről

Datolyaszilvával találkozhatunk a szupermarketek zöldéges és gyümölcsös polcain. Ez a sárga finomság még nem túl népszerű, pedig igazán finom és egészséges is – írja az Origó cikkében.

Forrás: origo.hu2020. 11. 12. 12:31
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeszedtük legcsodálatosabb tulajdonságait, hogy ön is megismerhesse a kis gyümölcs lehetőségeit, amely bár Kínában, Indiában és Japánban őshonos, valójában Magyarországon is termeszthető.

A datolyaszilvát októbertől lehet szüretelni, akkor jó, ha a húsa puha, a színe narancssárga. Kínában évezredek óta termesztik, édes, mézszerű íze hamar az emberek kedvencévé teszi.

Fotó: Pexels

Frissen, aszalva vagy főzve is fogyasztható, nagyon finom lekvár, ital, pite, puding és curry készülhet belőle. Ám nemcsak ízletes, de tápanyagokkal is tele van.

Bár kisméretű gyümölcsről van szó, lenyűgöző mennyiségű tápanyag van benne. Többek között: A-, C-, E-, K-, B6-vitamin, kálium, réz, mangán, folát, magnézium és foszfor is. Alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, emiatt fogyásbarát gyümölcs.

Egy datolyaszilva tartalmazza a napi ajánlott A-vitamin mennyiségének több mint felét. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú az immunrendszer egészsége szempontjából.

Fotó: Pexels

A flavonoid antioxidánsokban gazdag alapanyagok, mint például a datolyaszilva is, támogathatják a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást, a LDL-koleszterin szintjét és a gyulladást.

Hasznos növényi vegyületei antioxidáns tulajdonságúak. Az antioxidánsok segítenek megőrizni a sejtek károsodását, ellensúlyozzák az oxidatív stressz hatásait.

A datolyaszilva sok A-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek kritikus fontosságúak a szem egészsége szempontjából.

Fotó: Pexels

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Egyszerű és ingyenes módszerrel teheted el a szilvát télire

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást… A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.