Íme, a tél egyik legnagyobb csodaszere, a fekete retek

A fekete retket Európában és Ázsiában széles körben termesztik. Az őszi és téli időszak csodaszere, a legnagyobb retekfajta, nagyon jól tárolható. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 06. 11:15
null
Használjuk bátran ezt a csodaszert Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Fontos, hogy éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, illetve figyelni kell rá, hogy kinek mennyi az elég belőle, ám kétségtelen, hogy egy nagyszerű alapanyagunk.

  • A fekete retek kiváló májtisztító, glutation antioxidáns van benne, amely hozzájárul az egészséghez.
  • Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami különösen előnyös ebben a hideg, megfázásokkal teli időszakban.
  • A benne lévő C-vitamin és nagy mennyiségű magnézium különösen fontos az immunrendszer erősítése szempontjából.
  • Gazdag élelmi rostokban is, amelyek nagyon jól szabályozzák a koleszterinszintet.
  • Ám az élelmi és egyéb rostok az emésztésre és az egészséges bélműködésre is nagyon jó hatással vannak.
  • A benne lévő kálium és szelén kiváló hatással vannak az agyra, fokozhatják a koncentrációs képességet.
  • A fekete retek még a méregtelenítésben is hasznunkra lehet, fogyasszuk bátran turmixokban vagy éppen nyersen, szendvicsek mellé.
  • A fekete retek sokoldalú alapanyag, megsüthetjük köretnek, készíthetünk belőle salátát, turmixot, csipszet, de krémlevesnek is nagyon finom.
  • Használjuk bátran ezt a csodaszert
    Fotó: YouTube

    Feketeretek krémleves

    Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 2 közepes fekete retek, apróra vágva
  • 1 közepes burgonya, apróra vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 2 evőkanál tejszín
  • Elkészítés:

    Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon.

    Adjuk hozzá a retket, a krumplit, a sót és a borsót, illetve annyi vizet, hogy ellepje.

    Forraljuk fel, majd hagyjuk puhulni 30 percig.

    Vegyük le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pürésítsük botmixerrel.

    Keverjük hozzá a tejszínt, és már tálalhatjuk is.

    Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Könnyű és ízletes köretek, amik nem csak Márton-napra jók

    Ezeket a könnyű köreteket nemcsak most, hanem a hétköznapokban is elkészítheti. Érdemes elmenteni a recepteket, jól fognak még jönni, ha nem tudja, mi legyen az ebéd!

    Ízes krumplipüré egy titkos hozzávalóval

    Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 4-5 evőkanál margarin
  • 200 ml tej vagy növényi ital
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • Elkészítés:

  • Pucoljuk meg és vágjuk kockára a krumplit.
  • Sós vízben főzzük meg.
  • Törjük össze a krumplit, majd tegyük bele a többi hozzávalót a titkos összetevővel, a szerecsendióval együtt.
  • Dolgozzuk össze konyhai robotgéppel, hogy krémes legyen.
  • Tálaljuk a libacomb mellé.
  • Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.