Namíbia 170 elefántot akar elárverezni a szárazság miatt

Az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak.

Forrás: MTI2020. 12. 03. 14:05
null
Az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni az országot sújtó szárazság miatt és azért, hogy csökkentse a megnövekedett elefántpopulációt – közölte az ország környezetvédelmi minisztériuma szerdán.

A tárca bejelentése szerint az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak, egyebek mellett biztosítani tudja a karantént és vadbiztos kerítéssel körbevett ingatlanon tudja elhelyezni az állatokat.

A külföldi vásárlóknak azt is igazolniuk kell, hogy országuk állatvédelmi hatóságai engedélyezik az elefántok bevitelét.

Az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak
Fotó: Pixabay

A hivatalos statisztikai adatok szerint Namíbiában 1995-ben 7500 elefánt élt, 2019-ben viszont a populáció már 24 ezer példányból állt. A megnövekedett populáció miatt nőtt az elefántok és emberek közötti incidensek száma is, részben ezzel is indokolta a minisztérium a meghirdetett árverést.

Tavaly azonban az ország bejelentette, hogy fontolgatja a veszélyeztetett fajok globális kereskedelméről szóló megállapodásból való kivonulását, mivel szeretné megnövelni a trófeavadászatok számát és az élő állatok exportját. Mint jelezték, a bevételekből a veszélyeztetett fajok védelmét is finanszírozni tudnák.

2019-ben a súlyos aszállyal küzdő Namíbia ezer vadat adott el árverésen a nemzeti parkjaiból, köztük 500 bivalyt.

A klímaváltozás ezekre a területekre nagy fenyegetést jelent

A globális felmelegedés az ilyen területek egyharmada számára nagy vagy nagyon nagy fenyegetést jelent. 2014-ben még csak a területek egynegyedénél volt ez így.

Az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a természeti világörökségi helyszínek közé az egyedülálló és megőrzésre érdemes természeti értékkel bíró térségeket, helyeket sorolja. AZ IUCN ezen világörökségi helyszínek állapotát idén harmadik alkalommal vizsgálta 2014-et és 2017-et követőan.

A klímaváltozás jelenleg 252 helyszín közül 83-at károsít – három éve 62-t, hat éve 35-öt károsított.

Túlélési esélyük alapján az IUCN négy kategóriába sorolja a helyszínek állapotát: a jó, az aggályos, de jó, a súlyosan aggályos és a kritikus kategóriába.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.