A ruhák fertőtlenítése még nem része a higiéniai szokásainknak

Egy friss felmérés szerint tízből kilenc ember gyakrabban mos kezet a járványügyi helyzet hatására, a ruhákat azonban csak a megkérdezettek egyharmada mossa és fertőtleníti az eddigieknél körültekintőbben – írja a Metropol.

Forrás: metropol.hu2021. 01. 27. 13:15
null
cccc Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az egészségügyi szakembereknek hisznek leginkább higiéniás kérdésben a magyarok, sokan hallgatnak a család és a barátok tanácsaira is, illetve szívesen tájékozódnak az internetről is a témában – derül ki a fertőtlenítő termékcsaládot forgalmazó Reckitt Benckiser által készített reprezentatív kutatásból, amelyben 16 országban, köztük Magyarországon vizsgálták az emberek higiéniai és fertőtlenítési szokásait.

Nem aggódunk a kórokozók miatt

Hazánk lakosságának egyharmadát szinte egyáltalán nem aggasztja az otthoni felületeken található baktériumok és vírusok jelenléte. Érdekes, hogy a felmérésben résztvevő országok közül a kórokozókkal kapcsolatos tudatosság terén élen jár Argentína és Románia, őket követi Spanyolország, majd Vietnám és Törökország a sorban. A 16 ország megkérdezésével végzett kutatás alapján viszont a magyaroknál csak az osztrákok és a svájciak aggódnak kevésbé az otthoni kórokozók miatt.

A kézmosás ágyazódott be legmélyebben a higiéniai szokások közül, a textilek fertőtlenítése még nem terjedt el
Fotó: pexels

A kárpiton is megragadhat a vírus

A márka arra is kíváncsi volt, hogy mennyire tudatosak az emberek a szennyesükben található mikrobákkal kapcsolatban, hiszen a ruháinkon számos vírus és baktérium is megtelepedhet. A magyar lakosságnak több, mint kétharmada egyáltalán nem aggódik emiatt, egyharmadukat pedig csak kis mértékben nyugtalanítja, hogy milyen fertőzésveszélynek vannak kitéve a mosatlan textilek miatt. Pedig a vírusok, baktériumok és gombák a legmeglepőbb helyeken megragadhatnak. Éppen ezért fontos az otthonunk rendszeres takarítása és fertőtlenítése, amelyet akár fertőtlenítő spray alkalmazásával is megoldhatunk és így elpusztíthatjuk a kórokozók – köztük a COVID-19 betegséget okozó vírus – 99,9%-át például a párnák, párnahuzatok, kárpitozott bútorok, hátizsákok, kisállatfekhelyek felületéről is. A ruháink fertőtlenítéséhez fontos tudni, hogy nem elég hozzá az általános mosószer, érdemes fertőtlenítő adalékot használni.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.