időjárás 6°C Virág 2022. november 26.
logo

A ruhák fertőtlenítése még nem része a higiéniai szokásainknak

Forrás: metropol.hu
2021.01.27. 13:15
A ruhák fertőtlenítése még nem része a higiéniai szokásainknak

Egy friss felmérés szerint tízből kilenc ember gyakrabban mos kezet a járványügyi helyzet hatására, a ruhákat azonban csak a megkérdezettek egyharmada mossa és fertőtleníti az eddigieknél körültekintőbben – írja a Metropol.

Bár az egészségügyi szakembereknek hisznek leginkább higiéniás kérdésben a magyarok, sokan hallgatnak a család és a barátok tanácsaira is, illetve szívesen tájékozódnak az internetről is a témában – derül ki a fertőtlenítő termékcsaládot forgalmazó Reckitt Benckiser által készített reprezentatív kutatásból, amelyben 16 országban, köztük Magyarországon vizsgálták az emberek higiéniai és fertőtlenítési szokásait.

Nem aggódunk a kórokozók miatt

Hazánk lakosságának egyharmadát szinte egyáltalán nem aggasztja az otthoni felületeken található baktériumok és vírusok jelenléte. Érdekes, hogy a felmérésben résztvevő országok közül a kórokozókkal kapcsolatos tudatosság terén élen jár Argentína és Románia, őket követi Spanyolország, majd Vietnám és Törökország a sorban. A 16 ország megkérdezésével végzett kutatás alapján viszont a magyaroknál csak az osztrákok és a svájciak aggódnak kevésbé az otthoni kórokozók miatt.

A kézmosás ágyazódott be legmélyebben a higiéniai szokások közül, a textilek fertőtlenítése még nem terjedt el
Fotó: pexels

A kárpiton is megragadhat a vírus

A márka arra is kíváncsi volt, hogy mennyire tudatosak az emberek a szennyesükben található mikrobákkal kapcsolatban, hiszen a ruháinkon számos vírus és baktérium is megtelepedhet. A magyar lakosságnak több, mint kétharmada egyáltalán nem aggódik emiatt, egyharmadukat pedig csak kis mértékben nyugtalanítja, hogy milyen fertőzésveszélynek vannak kitéve a mosatlan textilek miatt. Pedig a vírusok, baktériumok és gombák a legmeglepőbb helyeken megragadhatnak. Éppen ezért fontos az otthonunk rendszeres takarítása és fertőtlenítése, amelyet akár fertőtlenítő spray alkalmazásával is megoldhatunk és így elpusztíthatjuk a kórokozók – köztük a COVID-19 betegséget okozó vírus – 99,9%-át például a párnák, párnahuzatok, kárpitozott bútorok, hátizsákok, kisállatfekhelyek felületéről is. A ruháink fertőtlenítéséhez fontos tudni, hogy nem elég hozzá az általános mosószer, érdemes fertőtlenítő adalékot használni.

A teljes cikk ITT érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.