
Mindkét irányban le kellett zárni az M5-öst, akkora a baj
Az újévi fogadalmak listáján mindig előkelő helye van az étkezési szokások megváltoztatásának: legyen szó kevesebb nassolásról, gyorsételek mellőzéséről vagy egészségtudatosságról. A közhiedelemmel szemben a kiegyensúlyozott táplálkozással nem jár lemondás és folyamatos számolgatás:
a „tányér-módszer„ segítségével például mérleg nélkül is könnyen kiszámíthatjuk a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő arányokat.
A képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak.
A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos akkor is, ha speciális étrend szerint étkezünk. Sokan térnek át részben vagy teljesen húsmentes diétára az újévkor, hogy ezzel is csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.
Egy vegán vagy vegetáriánus életmódnál még inkább elengedhetetlen, hogy megelőzzük a hiányállapotokat, ezért szem előtt kell tartani a megfelelő fehérje- és vitaminbevitelt.
Az olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonafélék megfelelő kombinálásával kiegészíthető a különböző vegetáriánus élelmiszerek fehérjetartalma, a dúsított élelmiszerek pedig a megfelelő vitaminbevitelt segítik. Növényi eredetű margarinokkal például elkészíthetjük a főételeket, desszerteket, krémeket, a D-vitamin tartalmuk pedig hozzájárul a szükséges napi mennyiséghez.
Ha úgy döntöttünk, hogy elkezdünk sportolni, elengedhetetlen a fokozatosság. Sokan azért adják fel a fogadalmukat, mert nem tudják egyből teljesíteni – a korábbi életvitelükhöz képest irreális – célt, és emiatt kudarcként élik meg a sportolást.
Ha eddig nem igazán mozogtunk, ne heti öt intenzív edzéssel kezdjünk, hanem próbáljuk fokozatosan hozzászoktatni a testünket.
Szintén hiba, ha túlzottan megerőltetjük magunkat – ettől nem leszünk hamarabb fittek, viszont könnyen okozhatunk magunknak sérülést. A megfelelő étrend nagyban javíthatja a teljesítményt, állóképességet, erre is érdemes odafigyelni az edzés előtti/utáni bőséges folyadékbevitellel együtt.
A mindennapi munka mellett gyakran nehéz a sütés-főzésre is energiát fordítani, ezért sokszor inkább a könnyen beszerezhető készételek és a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás kerül előtérbe. Egy kis szervezéssel azonban könnyen megoldható, hogy változatos, saját magunk által készített ételek legyenek minden nap az asztalon.
Hétvégén például készíthetünk nagyobb adagot a levesből, főételből, ezeket pedig lefagyasztva bármelyik munkanap során kiolvaszthatjuk.
Ugyancsak jó megoldás a tápláló „egytálételek” elkészítése, amikor csak egy edényt kell használnunk egy komplett ebédhez. A maradék ragukból, húsokból, zöldségekből pedig egy kis margarin hozzáadásával remek szendvicskrémek készíthetők, amik az unalmas sajtos-sonkás vagy szalámis szendvics helyett változatos reggeli és vacsora opciók lehetnek.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Mindkét irányban le kellett zárni az M5-öst, akkora a baj
Itt vannak a Voks2025 részletes adatai + videó
Ezek a legjobb ételek zsírmáj ellen, rendszeres fogyasztásukkal visszafordítható az elváltozás
Ferihegyi repülőtér: felhívást tett közzé a Budapest Airport az utasoknak – erre készüljenek, ha nem akarnak pórul járni
Istenes Bence és Csobot Adél az örökbefogadás mellett döntöttek
„Megkérdőjelezhetetlen” érvet dobtak be a németek: csak idő kérdése Putyin Magyarország elleni támadása
Életveszélyes négyévszakos abroncsokat is találtak az ADAC/ÖAMTC gumitesztjén
A Red Bull már felkészült Verstappen eltiltására
Megtalálták a pokol kapuját, bűzös veszélyben töltik a mindennapokat ebben a magyar nagyvárosban
Tizenöt évesektől kapott ki a felnőttválogatott, megpróbálták eltussolni
Itt tudja követni élőben, éppen hol járnak Kapu Tiborék
Imre Bence is nemet mondana? A Veszprém tesz egy kísérletet a csúcsigazolásra
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.