Összeszedtünk mident, amit a steviáról tudni kell

Aki diétázni kezd, az első lépés, amit meg kell tennie a karcsúság érdekében, hogy lemond a cukorról, és az édes ízről. Vagy mégsem? Steviaval például remekül csökkenthető a torkosság!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 26. 10:16
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző édesítőszerek, de természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk. A steviáról (másnéven jázminpakóca, valójában egy szubtrópusi növény) jó tudni, hogy a leveleiből készült őrlemény sokkal édesebb, mint a kristálycukor. Persze a legnagyobb előnye, hogy nem hizlal, mert a benne lévő glükozidok energiatartalma nagyon alacsony. A brazíliai és paraguayi indiánok már több száz éve használják édesítésre és étvágycsillapításra is – írja a diétaésfitnesz.hu.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

7 érdekes tény a steviáról

  • Ez a növény képes szabályozni a vércukorszintet, így elkerülhetőek vele a diéta során váratlanul fellépő éhségrohamok.
  • A stevia kalóriamentes, mégis sokkal édesebb, mint ugyanolyan mennyiségű cukor, így már nagyon kevés is elég belőle.
  • A gyógynövény teaként fogyasztva javítja és serkenti a bélműködést, gyorsítja a méregtelenítést. Erős gombaölő hatása miatt, kitűnően alkalmazható a Candida kezelésében is.
  • Sütésre, főzésre is alkalmas, az ételek íze nem változik meg, de kelt tésztáknál lassabban kel meg a tészta.
  • Egyes kutatások szerint még a magas vérnyomás szabályozására is alkalmas.
  • Fogínygyulladás és más szájfertőzések gyógyítására is kipróbálhatjuk. Sőt, a gombás bőrelváltozásokat oldat formájában, külsőleg alkalmazva is gyógyítja.
  • Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését is, ezért cukorbetegek is használhatják édesítőszerként.
  • 4 tipp, hogyan csökkenthető az édesítő fogyasztása

  • A kávé és tea sokkal finomabb édes íz nélkül, csak megszokás kérdése az egész.
  • A lekvárfőzéshez sem feltétlenül kell az előírt mennyiségű cukor, vagy más édesítő. A tartósság ugyanis nem ettől függ. Akár teljesen cukormentesen is eltehetünk lekvárokat, és akár kompótokat is.
  • Kísérletezzünk az otthon készített süteményekkel, néha már a fele adag édesítő is elegendő, mint amit egy hagyományos recept előír.
  • Bizonyos gyümölcsök remekül édesítenek. Kevert tésztába, kekszbe például tehetünk mértékkel összeturmixolt banánt vagy datolyát cukor helyett, így is édes lesz az íze.
  • Az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben hasonló témáról írtunk. A boltok polcain nagy a rejtett cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek választéka. Tudjuk, a mértéktelen cukorfogyasztás számtalan betegség okozója lehet, sokan mégis úgy tekintenek egy-egy süteményre, csokoládéra, bolti kakaóra, túródesszertekre, gyümölcsjoghurtra, mint a napi étrend alapvető és természetes kiegészítőjére. Pedig rendkívül káros a mértéktelen cukorfogyasztás.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.