Maratonista lett a harminc éve ártatlanul elítélt férfi

Huwe Burtont édesanyja meggyilkolásával vádolták, ártatlanul elítélték és 15 évet töltött a rácsok mögött – aztán 2019-ben már tisztára mosott névvel teljesítse a New York-i maratonit – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 22. 15:45
null
Futott, mert a futás öröme olyasmi volt, amelyet még a rácsok mögött is birtokolhatott Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy rosszabb életszakaszban vagy egyszerűen csak egy hideg, szürke napon jól jöhetnek olyan történetek, mint amilyenről a worldathletics.org számolt be. A harminc éve ártatlanul elítélt Huwe Burton kőkemény megpróbáltatásokon ment keresztül ahhoz, hogy ma erőt adó példaként álljon sokak előtt.

A most 48 éves New York-i férfi élete veszteségével szembesült 1989 januárjában, csupán 16 évesen, amikor hazaérkezve az iskolából holtan találta otthon édesanyját: a nővérként dolgozó asszony gyilkosság áldozata lett.

A rendőrség a kihallgatások után arra jutott, hogy a fiú a tettes, aki ráadásul ellopott 200 dollárt, mert egy drogdílernek tartozott.

Néhány nappal az eset után még a New York Times is ezt kiemelő címmel számolt be az esetről. Két évvel később a bíróság is bűnösnek találta, 15 évre ítélték.

A rácsok mögött futni kezdett, mert szeretett volna jó formába lendülni a börtön fociligájára, de aztán annyira megszerette a neki új sportágat, hogy kitartott mellette, általa szabadnak érezhette magát.

A szabadságra vágyott, hiszen bár néhány nappal édesanyja halála után, egy késő éjszakán bűnösnek vallotta magát, előtte és utána mindig is kitartott ártatlansága mellett.

Ő és sokan elsiklottak afelett, hogy a földszinti szomszédjuk egy korábban már elítélt bűnöző, Emanuel Green volt, akit egy héttel később megtaláltak a meggyilkolt édesanya autójával. Green néhány héttel később meghalt egy lövöldözésben, ám előtte még azt mondta a rendőröknek, hogy Huwe Burton gyilkolta meg a nőt. Bár a történetben már első olvasatra is rengeteg az ellentmondás, mégis a fiú került börtönbe.

Futott, mert a futás öröme olyasmi volt, amelyet még a rácsok mögött is birtokolhatott
Fotó: PEXELS

Le is töltötte a büntetését, 2009-ben engedték szabadon, aztán 2016-ban egy ártatlanul elítélt emberekért dolgozó projekt foglalkozni kezdett az ügyével. Nagy munkával újranyittatták az aktát, ismét vizsgálni kezdték a régi nyomokat, bizonyítékokat.

Mint kiderült, a nyomozók nyomást gyakoroltak a fiatalra, elkülönítették az apjától és a gyámjától, könnyítést ígértek neki, ha beismeri a tettét – az akkortájt gyakran használt technika működött az édesanyja halála miatt megtört fiúnál

(a rendőrökről utóbb bebizonyosodott, másoknál is alkalmazták ezt a módszert).

Az is kiderült, hogy nem foglalkoztak Green erőszakos múltjával, amely súlyos hiányosságnak bizonyult. Végül 2019. január 24-én, 30 évvel és 3 héttel édesanyja meggyilkolása után a bíróság kimondta: nem Huwe Burton a tettes.

Bár már 2016-ban lefutotta a New York-i maratonit, a következő még különlegesebb volt, hiszen abban az évben már tisztára mosott névvel, szabad emberként tehette meg a nagyjából 42 kilométert. Az 5:52-es időeredmény persze nem világbajnok idő, de kit érdekel?

„Elképesztő, hogyan hatott rám a futás. Az ember még olyan körülmények között is rátalálhat a futásra, mint én. Mintha csak a szabadság ott lenne az arcodon – még akkor is, ha a börtön udvarán szaladgálsz.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.