Ezek az ételek a legjobbak a tavaszi fáradtság ellen

Itt a tavasz, ám vele együtt a tavaszi fáradtság is. Hogyan lehet leküzdeni az energiahiányt és a fáradtságot? Szerencsére a helyes táplálkozás mindig segít a probléma kezelésében – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 04. 16:14
Spenót levelek egy tálban Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyesen kiválasztott, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Érdemes a következőket bőségesen fogyasztani a tavaszi fáradtság idején.

A pinto bab tápanyagban gazdag, többek között biztosítja az ajánlott napi B1-vitamin mennyiségének közel harmadát. A B1 nélkülözhetetlen vitamin, ez segít az ételt energiává alakítani a szervezetben.

A csicseriborsó tele van fehérjével, rosttal és B9-vitaminnal, aminek köszönhetően garantált az egész napos energia.

A tojás egy rendkívül sokoldalú és tápanyagban gazdag alapanyagunk. Ha ezzel indítjuk a napot, megállíthatatlanok leszünk.

Az édesburgonya szénhidrát-, illetve C- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a fáradtság leküzdésében.

Édesburgonya hasábok
Fotó: Pexels

Próbáljuk meg beépíteni az étrendünkbe a dióféléket, mint a mandulát, a mogyorót, a kesudiót, a pekándiót, a diót, vagy a magvakat, mint a napraforgó-, a tök és a chiamag. Elsősorban a sózatlan változatok fogyasztása ajánlott.

A friss zöldségek fogyasztása elengedhetetlen ebben az időszakban, hiszen rengeteg tápanyagot vihetünk be a testünkbe általuk. Persze ehetjük őket főve vagy sülve is, ám mindig legyen mellette friss, nyers saláta.

A víz az egészséges táplálkozás egyik kulcseleme. Nyugodtan facsarjunk bele citromot vagy narancsot, esetleg dobjuk fel uborkával ízlés szerint.

Fontos a vízfogyasztás
Fotó: Pexels

Az avokádó egészséges zsírjai szintén hozzájárulnak a jobb közérzethez. Ráadásul rostot és E-vitamint is tartalmaz, ezért olyan kiváló alapanyag.

A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen ebben az időszakban.

A spenót gazdag vasban, kalciumban, valamint A- és C-vitaminban. Nemcsak az agyra van jótékony hatással, de egy univerzális eszköznek is számít a tavaszi fáradtság kezelésében.

Spenót levelek egy tálban
Fotó: Pexels

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ez a zöldségfélék elkészítésének leginkább alulértékelt módja

A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen

például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.

Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.

A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.

Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.