Ezek az ételek a legjobbak a tavaszi fáradtság ellen

Itt a tavasz, ám vele együtt a tavaszi fáradtság is. Hogyan lehet leküzdeni az energiahiányt és a fáradtságot? Szerencsére a helyes táplálkozás mindig segít a probléma kezelésében – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 04. 16:14
null
Spenót levelek egy tálban Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyesen kiválasztott, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Érdemes a következőket bőségesen fogyasztani a tavaszi fáradtság idején.

A pinto bab tápanyagban gazdag, többek között biztosítja az ajánlott napi B1-vitamin mennyiségének közel harmadát. A B1 nélkülözhetetlen vitamin, ez segít az ételt energiává alakítani a szervezetben.

A csicseriborsó tele van fehérjével, rosttal és B9-vitaminnal, aminek köszönhetően garantált az egész napos energia.

A tojás egy rendkívül sokoldalú és tápanyagban gazdag alapanyagunk. Ha ezzel indítjuk a napot, megállíthatatlanok leszünk.

Az édesburgonya szénhidrát-, illetve C- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a fáradtság leküzdésében.

Édesburgonya hasábok
Fotó: Pexels

Próbáljuk meg beépíteni az étrendünkbe a dióféléket, mint a mandulát, a mogyorót, a kesudiót, a pekándiót, a diót, vagy a magvakat, mint a napraforgó-, a tök és a chiamag. Elsősorban a sózatlan változatok fogyasztása ajánlott.

A friss zöldségek fogyasztása elengedhetetlen ebben az időszakban, hiszen rengeteg tápanyagot vihetünk be a testünkbe általuk. Persze ehetjük őket főve vagy sülve is, ám mindig legyen mellette friss, nyers saláta.

A víz az egészséges táplálkozás egyik kulcseleme. Nyugodtan facsarjunk bele citromot vagy narancsot, esetleg dobjuk fel uborkával ízlés szerint.

Fontos a vízfogyasztás
Fotó: Pexels

Az avokádó egészséges zsírjai szintén hozzájárulnak a jobb közérzethez. Ráadásul rostot és E-vitamint is tartalmaz, ezért olyan kiváló alapanyag.

A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen ebben az időszakban.

A spenót gazdag vasban, kalciumban, valamint A- és C-vitaminban. Nemcsak az agyra van jótékony hatással, de egy univerzális eszköznek is számít a tavaszi fáradtság kezelésében.

Spenót levelek egy tálban
Fotó: Pexels

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ez a zöldségfélék elkészítésének leginkább alulértékelt módja

A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen

például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.

Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.

A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.

Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.