Egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy az egészséges táplálkozás jegyében inkább az idényjellegű alapanyagok fogyasztására koncentráljunk. Igen ám, csakhogy a piaci forgatag kellős közepén hirtelen azt sem tudjuk, minek van itt a szezonja, melyik a szabad termés, melyek az üvegházas, esetleg importált gyümölcsök és zöldségek. Ez a kis összefoglaló azonban segíteni fog ebben!
A következő alapanyagokat keressük a piacon tavasszal!
Március
Fejes saláta, hónapos retek, madársaláta, medvehagyma, rukkola, spenót, újhagyma, alma, bab, batáta, burgonya, cékla, dió, fekete retek, fokhagyma, karalábé, körte, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sütőtök, torma, vöröshagyma, zeller.

Fotó: Pexels
Április
Alma, bab, burgonya, cékla, cukkini, endívia, fejes saláta, fekete retek, hagyma, hónapos retek, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, lestyán, medvehagyma, pasztinák, petrezselyem, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, újhagyma, zeller, zöldborsó.
Május
Alma, bab, bordáskel, burgonya, brokkoli, cékla, cseresznye, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fekete ribizli, fokhagyma, hónapos retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, madársaláta, málna, metélőhagyma, petrezselyemzöld, rebarbara, ribizli, rukkola, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vöröshagyma, zöldborsó.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Ez a zöldségfélék elkészítésének leginkább alulértékelt módja
A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen
például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.
Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.
A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.
Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.