Itt a tavasz, ezeket az idényzöldségeket keressük a piacon

Összegyűjtöttük a tavaszi idényzöldségeket és -gyümölcsöket, illetve azokat, amelyek az előző szezonból tárolhatóak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 06. 13:14
zöldségek
A piacok is nyitva tarthatnak Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy az egészséges táplálkozás jegyében inkább az idényjellegű alapanyagok fogyasztására koncentráljunk. Igen ám, csakhogy a piaci forgatag kellős közepén hirtelen azt sem tudjuk, minek van itt a szezonja, melyik a szabad termés, melyek az üvegházas, esetleg importált gyümölcsök és zöldségek. Ez a kis összefoglaló azonban segíteni fog ebben!

A következő alapanyagokat keressük a piacon tavasszal!

Március

Fejes saláta, hónapos retek, madársaláta, medvehagyma, rukkola, spenót, újhagyma, alma, bab, batáta, burgonya, cékla, dió, fekete retek, fokhagyma, karalábé, körte, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sütőtök, torma, vöröshagyma, zeller.

Zöldségek a piacon
Fotó: Pexels

Április

Alma, bab, burgonya, cékla, cukkini, endívia, fejes saláta, fekete retek, hagyma, hónapos retek, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, lestyán, medvehagyma, pasztinák, petrezselyem, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, újhagyma, zeller, zöldborsó.

Május

Alma, bab, bordáskel, burgonya, brokkoli, cékla, cseresznye, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fekete ribizli, fokhagyma, hónapos retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, madársaláta, málna, metélőhagyma, petrezselyemzöld, rebarbara, ribizli, rukkola, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vöröshagyma, zöldborsó.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ez a zöldségfélék elkészítésének leginkább alulértékelt módja

A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen

például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.

Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.

A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.

Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.

Tovább

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.