Először jelent meg idén a nyilvánosság előtt a brit uralkodó

II. Erzsébet királynő meglátogatta az egykori brit gyarmati légierők emlékközpontját.

Forrás: MTI2021. 04. 01. 8:20
II. ERZSBET
Idén első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt a brit uralkodó Fotó: Steve Reigate Forrás: MTI/AP/Daily Express/Pool/Steve Reigate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt a brit uralkodó, aki a nagy-britanniai koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta alig mozdult ki a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájáról.

II. Erzsébet királynő az udvar közlése szerint szerdán meglátogatta az egykori brit gyarmati légierők emlékközpontját – Air Forces Memorial – a Windsorhoz közeli Runnymede kisvárosban.

A létesítményt azoknak az emlékére emelték, akik az egykori brit birodalom légierőinek szolgálatában vesztették életüket a második világháborúban és nincs ismert sírjuk.

A királynő szerdai látogatásához az ausztrál királyi légierő (RAAF) létrehozásának századik évfordulója adta az alkalmat.

Idén első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt a brit uralkodó
Fotó: MTI/AP/Daily Express/Pool/Steve Reigate

II. Erzsébet királynő a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség 54 tagországa közül tizenhatnak, köztük Ausztráliának ma is alkotmányosan elismert államfője és uralkodója.

A királynő, aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját, két nappal azután jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy a brit kormány Angliában feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére január elején elrendelt kijárási korlátozásokat.

E rendelkezésnek II. Erzsébet királynő és férje, a 100. életévében járó Fülöp edinburghi herceg is eleget tett, bár Fülöp – az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses megbetegedés és szívproblémák miatt – nemrégiben négy hetet kórházban töltött.

Az uralkodó és férje már januárban megkapta a koronavírus elleni oltást, mivel koruknál fogva mindketten a nagy-britanniai oltási menetrend által a legveszélyeztetettebbként meghatározott és így az oltási sorrendben előresorolt lakossági csoportba tartoznak.

II. Erzsébet királynő az elmúlt egy évben is eleget tett hivatalos kötelezettségeinek, de e programokat jórészt videókapcsolattal bonyolította le.

Borítókép: II. Erzsébet az ausztrál királyi légierő századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az angliai Runnymedében

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.