Ezért eszünk sonkát és tojást húsvét ünnepén

Miért eszünk húsvétkor bárányt és sonkát? Miért „kötelező” ilyenkor főtt tojással kínálni a vendégeket?

Forrás: Mediaworks/teol.hu2021. 04. 04. 18:30
null
A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen a vallás lényege Krisztus feltámadásában, a megváltásban rejlik. A rituálék ekkor és a megelőző böjti időszakban erősen kapcsolódnak az asztali örömökhöz, illetve hiányukhoz. Húsvétvasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.

A húsvét áldozati étele a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka pedig a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már jellegzetes húsvéti eledellé.

A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás
Fotó: Pixabay

Ez utóbbi szinte nélkülözhetetlen szereplője ezeknek a napoknak, fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában.

A böjti időszaknak is megvannak a maga hagyományos ételei. No nem a kenyérre, sóra, vízre gondolunk, hanem arra, hogy péntekenként és a nagyhéten sokan fogyasztanak előszeretettel főzelékeket, nagypénteken és nagyszombaton pedig Tolnában sokan főznek ízletes halászlevet.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Csak felelősségteljesen: élő nyúl ne legyen ajándék!

Itt a húsvét – a karácsony mellett a másik kiemelt időszak az évben, amikor a hozzáértők intelmei ellenére élő állatok válnak ajándékká. A húsvéti fészekbe jellemzően nyulak kerülnek, de egyéb kisállatokkal is előszeretettel lepi meg ilyenkor a család a gyerekeket. Állatvédők hangsúlyozzák: az élő állat ne legyen ajándék, nagyon fontos, hogy felelősségteljes, átgondolt döntés előzze meg a választást.

Húsvét apropóján sokan fontolgatják, hogy élő állattal lepik meg a gyerekeket. A nyúl ilyenkor a sláger, de macskák, kutyák, hörcsög, tengerimalac és különféle egyéb kisállatok is előszeretettel kerülnek a húsvéti fészekbe sok családnál.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.