Jó vagy rossz farmerben túrázni?

Divatos, mutatós és kényelmes, de egyáltalán nem biztos, hogy minden körülmények között a legmegfelelőbb választás a természetjáráshoz. Tapasztaltabb túrázóknál fel sem vetődik a használata – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 05. 10:45
null
A fermer leginkább száraz időjárás esetén ajánlott viselet Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keveseknek van otthon túranadrágja, farmerból viszont annál több, így logikus gondolatnak tűnik, hogy abban menjünk túrázni. Felvegyük, ne vegyük?

A kérdésre nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni, inkább úgy mondanánk: attól függ.

Tény, a farmer divatos és kényelmes viselet, anyaga viszont nem feltétlenül „túrakompatibilis”. A boltokban kapható denim farmerek 100% pamutból készülnek, alkalmi használatra, száraz időjárási körülmények közé.

A farmernadrágok a nedvességet nem viselik jól, magukba szívják és nehezen párologtatják el
Fotó: PEXELS

A nedvességet nem viselik jól, magukba szívják és nehezen párologtatják el. Ha tehát kirándulás közben elkap minket az eső, készüljünk rá, hogy vizes farmernadrágunk a lábunkra tapad, és nagyban megnehezíti a mozgásunkat. A problémát ráadásul a nap előbukkanása sem oldja meg azonnal, mivel hosszú idő kell, mire a farmer megszárad.

Az ideális túranadrág ezzel szemben nemcsak kényelmes, meleg és könnyed, hanem jó légáteresztő képessége mellett sok közülük vízálló is.

A fermer leginkább száraz időjárás esetén ajánlott viselet, ha túrázni megyünk
Fotó: PEXELS

Ha ilyet szeretnénk vásárolni, túraboltokban vagy sportáruházak túrarészlegén nézelődjünk, kérdés esetén pedig kérjük szakértő eladó segítségét. Internetes böngészéskor olvassuk el jól a nadrág tulajdonságait, jó tippeket találhatunk a felhasználói vélemények között is. A speciális anyagok általában nem rendelkeznek minden előnnyel, nekünk kell kiválasztanunk, mit részesítünk előnyben. A vízálló nadrágok nehezebben szellőznek, ugyanakkor a legtöbbet nem lehet cipzárral rövidnadrággá alakítani. A cipzáros, rövidnadrággá alakítható túranadrágok pedig többnyire nem vízállóak, a cipzárnál ugyanis könnyedén utat találhat magának a víz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hasznos tanácsok a fenntartható túrázásért

Ha kirándulásaink, túrázásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány megoldást, amelyet a természetben igyekezzünk betartani – olvasható a CsupaSport cikkében.

A fenntartható fejlődés (sustainable development) – ahogy az az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében szerepel – olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.