A járvány alatt elhanyagoljuk a testmozgást

Ideális esetben egy óra aktív mozgással megőrizhetjük gerincünk és ízületeink egészségét – írja a boon.hu.

Forrás: boon.hu - mediaworks2021. 05. 20. 19:20
null
Kifogások helyett lendüljünk mozgásba! Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a korlátozásokkal teli időszakban sokan megpróbáltak áttérni a mozgásban gazdagabb, egészségesebb életmódra, egy friss kutatás mégis arra mutatott rá, hogy a magyar válaszadók 20 százaléka a járványhelyzet óta nem megfelelően táplálkozik, többször nyúl nassolnivaló után.

Stresszesebbnek érzik

A megkérdezettek 42 százaléka számolt be testsúlygyarapodásról, illetve 63 százalék a karantén kezdete óta sokkal stresszesebbnek érzi magát a mindennapokban. Ez többnyire a vendéglátóhelyek, fitnesztermek bezárásának, az otthoni munkavégzésnek, illetve a személyes izolációnak a számlájára írható, ami mentálisan is próbára tette az embereket.

Kifogások helyett lendüljünk mozgásba!
Fotó: unsplash

A Feövenyessy Medical Fitness Akadémia illetve a Feövenyessy Gerinc- és Sportrehabilitációs Központ májusi felmérésében 3459-en vettek részt. A megkérdezettek válaszai alapján az eredmények azt mutatják, hogy a kutatásban részt vevő magyar felnőttek kicsivel több mint 20 százaléka érzi úgy, hogy a korlátozások kezdete óta egészségtelenebbül táplálkozik, 35 százalék pedig jóval többet nassol, mint az azt megelőző időszakban. Közel 42 százalékuk testsúlya nőtt az elmúlt hónapok alatt, 38 százalék érzi rosszabb minőségűnek alvását, 63 százalék pedig jóval feszültebb, mint a járvány kezdete előtt.

Ami a testmozgásra szánt időt illeti, az adatok a járvány ideje alatt tovább romlottak, a heti 2,5 óránál kevesebbet sportolók aránya 50-ről 57 százalékra nőtt. A testmozgást egyáltalán nem végzőket is megvizsgálták, arányuk szinte megduplázódott, 11 százalékról 20 százalékra emelkedett.

Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta és a központ vezetője kiemelte: a mozgáshiány drámai változásokat indít el az emberi testben.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.