1. Tervezzünk előre, hagyjunk időt az előkészületekre!
Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, nekünk pedig csak akkor jut eszünkbe, hogy nem vettünk mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezett ételt egy alapos bevásárlólista készítése előzzőn meg,
hogy biztosak lehessünk benne, minden szükséges hozzávalót beszereztünk, és azokat elérhető közelségben el is rendeztünk magunk körül.
Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartjuk a kezünk és csak 2-3 másodpercig tudjuk elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.
2. Sose hagyjuk a lángot felügyelet nélkül!
Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne öntsünk a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk és a szépen izzó parazsat is tönkretesszük. Figyeljünk arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyjunk a grill körül.

Fotó: Pexels
3. Hogyan süssünk húst és félkész grilltermékeket?
Lényegében bármilyen húst grillezhetünk, amihez kedvünk támad. Csak akkor sózzuk meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznénk, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Ha pedig egy egyszerűbb megoldást preferálnánk és nem szeretnénk több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, válasszunk előkészített grilltermékeket.
Vannak ízletes virslik, amik a világ legfinomabb baconjébe vannak burkolva. nemcsak hihetetlenül ropogósra sül a láng felett, de az íze is fenomenális.
A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája egy olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni. És ami szintén említésre méltó: a sütés során a kézzel a virslire tekert bacon nem válik le és nem is repedezik be; ha akarnánk se tudnádnk elrontani az elkészítését.
4. Bacon, bacon, bacon!
A bacon virsli nélkül is remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez is passzol. Sőt! Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatunk bele.
A grillezett étel állagát ne villával próbáljuk ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrjuk a villát, azzal kiengedjük a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot.