időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Hallott már a szamócamálna nevű gyümölcsről?

Forrás: origo.hu
2021.05.16. 22:06
Hallott már a szamócamálna nevű gyümölcsről?

Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas – írja a Magyar Mezőgazdaság alapján az Origó.

A szamócamálna vagy hólyagbogyó néven emlegetett különlegességről, a Rubus illecebrosus nevű málnafaj gyümölcséről ellentmondásos leírásokat lehet olvasni, de a növény igényeiről megegyeznek a leírások.

Kelet-Ázsia és Japán az őshazája, fagytűrő, lombhullató félcserje. Télen elviseli akár a mínusz 30 °C-ot is, mert a hajtásai ugyan elfagynak, de a következő évben újra kihajt.

Szamócamálna
Fotó: Flickr

Teljesen kifejlődve 60-100 cm magas, elterülő növekedésű, tüskés bokrot alkot, és talajtakarónak is ajánlják, mert ahol jól érzi magát, szépen terjeszkedik a kertben.

Igen tüskés növény, de – írja a Szépzöld – egyes nemesítése csemegegyümölcsként is termeszthető, még ha az íze kínált élmény el is marad vad társáétól. Fogyasztását a szakértők frissen vagy dzsemnek elkészítve ajánlják.

https://www.youtube.com/watch?v=9wskCECbqaE

 

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr