„A legügyesebbek közül a leggyorsabb harcos nyer”

A Kurultáj szervezői új, nagyszabású rendezvénnyel készülnek.

Zana Diána
2021. 06. 23. 15:03
null
Turán – Hagyományőrző Sportok Viadala Forrás: KURULTAJ.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hagyományosnak mondható, hogy az ősi magyar hagyományok és a keleti lovas nomád civilizáció kedvelői évente egyszer, több tízezres tömegben jelennek meg a bugaci pusztán a Kurultájon vagy éppen az ősök napján. Mindkét hagyományőrző ünnepet a Magyar-Turán Alapítvány szervezi, az idei Ősök napja előtt másfél hónappal pedig egy olyan nagyszabású újdonsággal is készülnek, amely minden bizonnyal megdobogtatja az érdeklődő közönség szívét.

A Kárpát-medencei magyarság fent említett két legnagyobb hagyományőrző ünnepén felvonulnak a magyarság és a keleti rokonnépek (hun és türk tudatú nemzetek) kiemelkedő hagyományőrzői, akik bemutatják a sztyeppei lovas-nomád kultúra különböző elemeit, és természetesen helyet kapnak az ősi hagyományokon alapuló vetélkedők és sportok is. Ugyanakkor, ezeken az alkalmakon nincs mód és idő a hazánkban űzött minden jelentősebb hagyományőrző sport alapos bemutatására, illetve a különböző szinteken álló, és szinte minden régiót képviselő, nagyszámú versenyzői mezőnynek lehetőséget biztosítani a pontosan kidolgozott szabályok szerinti megmérkőzésre. Ezért

fontosnak tartották a szervezők egy, a hagyományőrző sportok szinte minden jelentősebb ágát magába foglaló és bemutató, színvonalas sportviadal megvalósítását. Így jött létre a hagyományőrző sportok viadala.

Turán – Hagyományőrző Sportok Viadala
Fotó: Kurultáj.hu

A versenyzők összesen tíz számban mérhetik össze az erejüket, melyek között helyet kaptak a lovas és gyalogos sportágak is, illetve a különböző hagyományos nomád fegyvereket (összetett visszacsapó íj, lándzsa, szablya, fokos) és védelmi felszereléseket (pajzs, lamellás nomád bőr és fémpáncélok, sisakok) használó, valamint a fegyverzet nélküli ügyességi és gyorsasági versenyszámok is – tudtuk meg Bíró András Zsolttól, a Magyar-Turán Alapítvány elnökétől. A díjak között értékes kupák, érmek szerepelnek és pénzjutalmak is gazdára találnak. A részvétel ingyenes, de minden versenyszámban kötelező a regisztráció, valamint a felszerelés ellenőrzése.

„Rendkívül nagy az érdeklődés, a Kárpát-medence szinte minden vidékéről jelentkeznek az egyéni versenyzők és a hagyományőrző sportcsapatok. Mind a lovas, mind pedig a gyalogos versenyszámokban sokan regisztráltak, és rengeteg telefonhívást is kaptunk”

– mondja Bíró András Zsolt, aki azt is elárulta, hogy bár az összes versenyszám rendkívül látványosnak és különlegesnek számít, lesznek olyanok is, amelyeket eddig kevesen ismerhettek. Az egyik ilyen, a szövetség által létrehozott Turán lovasharc elnevezésű sportág.

Ennek során legalább ügető tempóban és teljes fegyverzetben kell végiglovagolni egy változatos pályán, ahol különböző irányokba és távolságokba kell lövéseket leadni íjjal, majd fegyvert váltva rögzített bábukat szúrótalálattal kidönteni lándzsával, végül ügetésben vagy vágtában különböző céltárgyakat elvágni szablyával.

A Magyar-Turán Alapítvány, mint a nomád világjátékok hazai partnere Magyarország nevében a Turán lovasharcot javasolta a világjátékok hivatalos versenyszámai közé, mivel rendkívül látványos, dinamikus és változatos elemeket tartalmaz.

„Jól stimulálja a valós harci helyzetet a több fegyvernem alkalmazása, a változó irányok és távok, valamint nagyfokú lovastudást és biztos fegyverhasználati készséget is igényel. A legügyesebbek közül is csak a leggyorsabb harcos tud nyerni, mivel a találatok mellett a futamidő is számít a pontozásban”

– fejti ki Bíró András Zsolt, aki úgy véli, ezt a különleges sportágat tekinthetjük a magyar hagyományőrző sportok egyik legösszetettebb szimbólumának is, amelyre méltón lehetünk büszkék.

A Turán – hagyományőrző sportok viadalára július 26-án és 27-én kerül sor az albertirsai Rezgő fészek lovastanyán.

A kétnapos rendezvény szabadtéren, minden megkötés nélkül, ingyenesen látogatható bárki számára. A hagyományőrző sportok kapják a főszerepet, de lesz más látnivaló is; lovas-solymász és köbörebemutató, amely utóbbi egy lovas nomád taktikai csapatjáték. A helyszínen felállított jurták egyike fotókiállításnak ad majd helyet, de lesznek életmód-, viselet- és fegyverbemutatók is a hétvége során. A lovak mellett, tevéket is láthatunk, amelyek szintén az ősi nomád életmód fontos szereplői voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.