A reggeli mozgás jótékony hatásai

Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 10. 10:52
null
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgás lehetőségeiért is! Vajon miért érdemes picivel előrébb állítani az ébresztőórát? Hat jó okot is tudunk rá – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

1. NAPFÜRDŐ

Érdemes kihasználni a nyári időszakot arra, hogy már korán reggel letudja a napi sportprogramot. Nyáron sokkal hamarabb kel a nap, hamarabb világosodik, és ezzel összefüggésben a szervezet is hamarabb kezd ébredezni. Pattanjon hát ki az ágyból az első napsugarakkal együtt, és a reggeli edzés során szívjon magába minél több friss levegőt és természetes D-vitamint!

2. ENERGIABOMBA

Ha rögtön ébredés után felvértezi magát és belevág egy jó kis edzésprogramba, azzal testét és lelkét egyaránt felébresztheti. A kora reggeli sport azonnal beindítja az anyagcserét, és egész napra serkenti az emésztést. A testmozgás boldogsághormonokat szabadít fel, ami jobban felpörget, mint egy nagy adag koffein. A reggeli edzés hatására energikusabb, jobb kedvű lesz, a mozgás az idegrendszerre is jótékonyan hat.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

3. ÉTVÁGYCSÖKKENTŐ

A szerotonin nem csak az idegrendszerre, de közvetve az éhségérzetre is jótékonyan hat. Míg ugyanis az álmos, kissé még fáradt szervezet szénhidrátban, cukorban gazdag ételektől reméli megkapni a vágyott reggeli energiát, a kora reggeli mozgás nagyon sokat segít ezen. A boldogsághormonok felszabadulása csökkenti az éhségérzetet, csillapítja a szénhidrátéhséget, messze űzi a fáradtságot. Edzés után jobban esik egy egészséges, könnyű és komplett reggeli, mint egy zsíros, nehéz szénhidrátbomba.

4. JOBB EMÉSZTÉS

Ha már beindult az anyagcsere, és a zsírégetési folyamatok is működésbe léptek, akkor sokkal jobban hasznosul az okosan megválasztott reggeli. A jobb emésztés könnyebben birkózik meg az elfogyasztott falatokkal, elkerülhető a puffadás vagy a kellemetlen teltségérzet. Ennek persze feltétele, hogy a mozgást ne túlságosan cukros és zsíros ételekkel kompenzálja, hanem rostban és fehérjében gazdag reggelit fogyasszon.

5. KIELÉGÍTŐ ALVÁS

Az előre megtervezett reggeli edzés segíti a kielégítő és nyugodt alvást is. Ha ugyanis tudja, hogy reggel 1-1,5 órával előbb kell felkelnie, akkor valószínűleg időben ágyba is fog bújni. Így előre megtervezetté és jól időzíthetővé válik a pihentető, nyugodt alvás. Igyekezzen úgy tervezni, hogy legalább 7, de inkább 8 órát alvással töltsön. Így nem fog problémát okozni a reggeli ébredés, és lesz energiája belevágni egy kiadós edzésbe.

6. EGY KIS BESZÉLGETÉS

Jó idő esetén vegye rá a párját, a barátnőjét, szomszédját vagy egy közelben lakó ismerősét egy reggeli kocogásra vagy intenzív sétára, esetleg jógára a közeli parkban. A szabadtéri, reggeli edzés nem csak jó mozgásforma, de kiváló alkalom egy kis beszélgetésre is. A társaság elegendő motivációt nyújthat, hogy véletlenül se hagyja ki a reggeli testmozgást, és ne bliccelje el a felkelést egy kis plusz szundikálás vagy lustálkodás kedvéért.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.