A szuper kozmetikai (és plasztikai) kezelések, a legújabb kenceficék használata mellett az étkezéssel tehetünk a legtöbbet az öregedés lassításáért – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében. Mutatjuk, mit érdemes enni!
Ezúttal nem csak arról van szó, hogy a helyes táplálkozással kevesebb lesz a ránc, az ősz hajszál, és több az energia, az életerő. A megfelelő étrend megtalálásával és megtartásával sokat tehetünk azért, hogy ne csak tovább, de egészségesen is éljünk. Amennyiben körültekintően választjuk meg, hogy mi kerül a tányérra, azzal nem csak az alakunkra vigyázunk.

Csökkentjük a magas vérnyomás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásának esélyét. Mindezt már számos több évtizedes kutatás bizonyítja, ezek legfontosabb megállapításait vesszük most górcső alá szakértőnk, dr. Farkas Kitti segítségével. Az örök fiatalság forrását mi sem találtuk meg, de érdemes megszívlelni az alábbiakat. Lássuk, miként tehetünk a legtöbbet magunkért, az öregedés ellen a konyhában és az étkezőasztalnál!
A MEDITERRÁN DIÉTA A JOLLY JOKER?
A teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, az extraszűz olívaolaj, a sok friss zöldség, gyümölcs, a nagy mennyiségben fogyasztott olajos húsú hal lenne a válasz a fiatalság kérdésére? Többévtizedes kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán étrend szerinti táplálkozás csökkenti a szívroham, a sztrók esélyét, miközben növeli a várható élettartamot. Ezen étrend szépsége, hogy egyáltalán nem szigorú, nem preferál és nem tilt egyetlen ételcsoportot sem. Az alapanyagok kombinációja végtelen, úgy ehető változatosan, hogy közben az az egészségre is vigyázunk. Cseréljük le a vörös húst olajos húsú halakra (például lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal) – együk ezeket hetente háromszor. És ne felejtsünk el minden fogás mellé egy nagy adag salátát enni, különféle zöldségekből, nyakon öntve minőségi olívaolajjal. Így még a minőségi, száraz vörösbor is belefér időnként az étrendbe.
A szakértő véleménye szerint a mediterrán diéta lényege a nagyon sokzöldség, gyümölcs, magvak, tengeri halak, kagyló, rák, valamint olívaolaj-használat és mérsékelt vörösbor-fogyasztás. De amire vigyázni kell, az az, hogy az olívaolaj, a magok és a halak zsiradéktartalma magas, és hiába úgynevezett „egészséges” zsírokról beszélünk, túlzott bevitelük nem ajánlott. A napi tápanyagbevitel során kb. 30-35% legyen a zsírbevitel, ennél több ne!