Tizenhárom tipp a hőségben való edzés megalapozásához

Egész évben alig várjuk a nyarat, hogy végre kimozdulhassunk, viszont a nagy meleg könnyen megnehezítheti a szabadban töltött időt. Ilyenkor az edzésre jobban fel kell készülni.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 08. 17:41
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az egészséges emberi szervezet általában jól bírja a hőségben való edzés megpróbáltatásait, nem árt odafigyelnünk pár dologra, amivel segíthetünk testünknek a meleget és az ezzel járó megbetegedéseket leküzdeni. Amennyiben most kezdjük el az edzést, vagy gyógyszert szedünk, nem árt konzultálni erről az orvosoddal. Kezdőként sokkal kevesebb terhelést bír el a szervezet, néhány gyógyszer pedig befolyásolhatja test hőszabályozását – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

Fotó: Pexels

  • Viseljünk nedvszívó anyagot – Bár a pamut kényelmes, nem segít sokat az izzadság felszívásában. Olyan ruhadarabokat válasszunk, amik kifejezetten sportoláshoz vannak kifejlesztve.
  • Véjük a bőrt – Használjunk még felhős napokon is minimum 15 faktoros krémet, hogy megóvjuk bőrünket a leégéstől. Lehetőség szerint olajmenteset, így a bőr ugyanúgy tudja szabályozni a test hőmérsékletét. A vízálló krém edzés közben pedig nem fog a szemünkbe folyni. A helyes öltözék is fontos, egy napszemüveg, esetleg egy könnyű kalap sokat segít az ártó sugarak ellen.
  • Igyunk gyakran – a hidratálás nagyon fontos edzés előtt, közben és utána is, ezért mindig legyen nálunk hideg víz. Ha több, mint egy órát fogunk mozogni, válasszunk elektrolitban gazdag sportitalt.
  • Legyen tökéletes az időzítés – a napsütés, páratartalom és a levegő szennyezettségi szintje napközben a legmagasabb, ezért ebben az időszakban a legnagyobb a kiszáradás, leégés és a napszúrás kockázata. Ideális választás az edzéshez a 10 óra előtti vagy az este 7 utáni időszak.
  • Ellenőrizzük a levegő minőségét – Mielőtt kimennénk a szabadba, érdemes tájékozódni a levegő összetételéről. Extrém hőség vagy magas szmogszint esetén csökkenteni kell a terhelést és az edzés időtartamát. Egy könnyű séta vagy biciklizés vagy egy kis kertészkedés bőven elég az ilyen napokon.
  • Szokjunk hozzá a meleghez – Még a legfittebb emberek is nehezen tolerálják a magas hőmérsékletet és páratartalmat. Érdemes az első napokban csak pár percig kint tartózkodni, aztán folyamatosan növelhetjük az időtartamot, így testünk is könnyebben hozzászokik a meleghez.
  • Keressünk árnyékos helyeket – parkban, árnyékos fák közt sokkal jobban tolerálja szervezeted az edzést, mint a tűző napon.
  • Ellenőrizzük a pulzust – ha hirtelen a magasba szökken a szívverésünk, lassítsunk vagy álljunk meg egy kicsit, hogy elkerüljük a túlzott erőfeszítést.
  • Figyeljünk a testünkre – ha a meleg miatt nem érezzük jól magunkat, fejezzük be az edzést! Ilyenkor hallgatni kell a tested jelzéseire, ne erőltessük tovább magunkat.
  • Tudjuk, hogy mikor ne menjünk ki – ha a hőmérséklet tartósan 30 fok felett van, inkább klimatizált helyiségben végezzük a napi gyakorlatokat – akár otthon, akár egy fitnesz teremben.
  • Kerüljük a nagyfokú hőmérséklet-változást – nem lesz jó hatással a szervezetre, ha a nagy hőségből hirtelen bemegyünk egy klimatizált helyiségbe. Inkább próbáljuk fokozatosan lehűteni magunkat odakint, mielőtt ilyen helyre lépünk be.
  • Mártózzunk egyet – az úszás vagy vízi torna ideális választás nyáron, mert kellemesen hűsít és nem terheljük túl magunkat. Azonban ne felejtsünk el inni, ugyanúgy fontos a hidratálás még a vízben is.
  • A hőségben való edzés során mindig figyelni kell arra, hogy ne terheljük túl magunkat és inkább a biztonságos és hatékony edzésre koncentráljunk. A nyár nagyon sok szabadidős feltöltődést kínál, nem érdemes kockáztatni, inkább használjuk ki és élvezzük a természetet!
  • Korábbi cikkünkben a FitPercek legfrissebb videóját mutattuk be, amelyben a személyi edző mutatja meg, hogy érdemes a kettlebell-lel mozogni. 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.