Pirospaprika – a csípős egészségőr

A pirospaprika íze nem csupán egyedi fűszerezést ad a magyaros konyha szerelmeseinek, a marhapörköltnek, a halászlének vagy a bográcsos lecsónak, hanem mértékletesen fogyasztva jó hatással van a szervezetre. Ráadásul a természetes diéta egyik alapelemeként is elfogadott – írja a Gyógyzóna.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 28. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudod, mi a hasonlóság a csokoládé és az erős pirospaprika között? Ahogyan a csoki kellemes, lágy ízvilága, a paprika ereje is boldogsághormont, endorfint termel. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát, vágyunk rá, mert a boldogság érzését hozza el.

Fekélyt okoz vagy segít fekély ellen?

A köztudattal szemben téves az a hiedelem, hogy az erős íz ártalmas a gyomornak. Arra valóban érdemes odafigyelni, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert nagy mennyiségben irritálhatja az emésztőrendszert.

Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő, a Pirulakalauz.hu főszerkesztője szerint csak a nagyon nagy dózisú kapszaicin – a paprika erősségét okozó anyag – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, az még a gyomorrák kialakulásának esélyét is növelheti. A gyógyszerész hozzátette: a magyar paprikák nemzetközi szinten csak az enyhén csípősek közé tartoznak, az ázsiai, dél-amerikai fajták nagyságrendekkel erősebbek. Akik ezeket fogyasztják rendszeresen, azoknál nemcsak a fekély, hanem az emésztőrendszeri daganatok kockázata is megnő.

Az is tény, hogy mérsékelt fogyasztása védheti, erősítheti a gyomor nyálkahártyáját. Ezzel csökkentheti a fekélyesedés kialakulását, meggyorsíthatja az emésztőnedvek termelését. A szakértő klinikai kutatásokra hivatkozva elmondta: akik nem az extrém erős paprikából fogyasztanak naponta, azoknál valóban kisebb a gyomorfekély rizikója az átlagpopulációhoz képest.

Ez nem azt jelenti, hogy akinek fekélyes megbetegedése van, az kezdjen el csípős paprikát fogyasztani, itt inkább megelőzésről van szó. A magyar paprikák, amelyeket általában fogyasztunk, ilyen szempontból előnyösek, mert annyira nem csípősek, hogy fokozzák a már említett gyomor- és bélrendszeri rizikót.

 

 Sok benne a vitamin 

A paprikának magas a karotinoid-tartalma, ez adja vöröses-sárgás színét. Emiatt már önmagában egészséges, mert a karotinoidokból A-vitamin képződhet és antioxidáns-hatása is jelentős

 – tájékoztat dr. Csupor Dezső.

A szakértő hozzátette, hogy a piros fűszernövénynek egy másik kiemelendő tulajdonsága miatt történelmi jelentősége is van, hiszen magas a C-vitamin-tartalma. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert a paprikában mutatta ki a C-vitamint és annak jótékony hatásait.

A paprika az egyik legfontosabb természetes C-vitamin-forrás. Ha egy felnőtt naponta megeszik egy paprikát, azzal már fedezte is napi vitaminszükségletét – írja a Paprika Info. A paprika bioflavon- és likopintartalma miatt könnyebben átvészelhetők lehetnek a megfázásos betegségek is, csípőssége segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában.

Fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét

Csupor Dezső elmondta:

A paprikában található kapszaicinnek számos gyógyhatása van. Külsőleg alkalmazva nagyon jó fájdalomcsillapító.

Nem véletlenül használják sportolóknak készített vérbőséget okozó, izomlazító krémekben. Csupor Dezső szerint vannak olyan típusú fájdalmak, melyek a szokásos fájdalomcsillapítóval kevésbé, a kapszaicinnek köszönhetően paprikával azonban hatásosan enyhíthetőek:

Ilyenek az idegi eredetű fájdalmak, például mikor cukorbetegség során károsodnak az idegek és folyamatos fájdalom áll fenn a végtagokban (neuropátiás fájdalom). Ilyenkor a szokásos fájdalomcsillapítók nem hatékonyak, a kapszaicin viszont igen.

Minimális a kalóriatartalma

A természetes alapú diéták egyik alapeleme lehet, ráadásul a csípős fajták az anyagcserére gyakorolt jótékony hatás mellett az étvágyat is csökkentik.

Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a zsírszövetek mennyisége és a vérzsírszintje is a testben – írja a Népgyógyászat.com. Fogyókúránál nemcsak a súlycsökkenés, hanem a narancsbőr kialakulásának megelőzésében, elmulasztásában is hatásos lehet ez az ezerszínű, ezerarcú fűszernövény.  

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.