Tudod, mi a hasonlóság a csokoládé és az erős pirospaprika között? Ahogyan a csoki kellemes, lágy ízvilága, a paprika ereje is boldogsághormont, endorfint termel. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát, vágyunk rá, mert a boldogság érzését hozza el.
Fekélyt okoz vagy segít fekély ellen?
A köztudattal szemben téves az a hiedelem, hogy az erős íz ártalmas a gyomornak. Arra valóban érdemes odafigyelni, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert nagy mennyiségben irritálhatja az emésztőrendszert.
Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő, a Pirulakalauz.hu főszerkesztője szerint csak a nagyon nagy dózisú kapszaicin – a paprika erősségét okozó anyag – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, az még a gyomorrák kialakulásának esélyét is növelheti. A gyógyszerész hozzátette: a magyar paprikák nemzetközi szinten csak az enyhén csípősek közé tartoznak, az ázsiai, dél-amerikai fajták nagyságrendekkel erősebbek. Akik ezeket fogyasztják rendszeresen, azoknál nemcsak a fekély, hanem az emésztőrendszeri daganatok kockázata is megnő.
Az is tény, hogy mérsékelt fogyasztása védheti, erősítheti a gyomor nyálkahártyáját. Ezzel csökkentheti a fekélyesedés kialakulását, meggyorsíthatja az emésztőnedvek termelését. A szakértő klinikai kutatásokra hivatkozva elmondta: akik nem az extrém erős paprikából fogyasztanak naponta, azoknál valóban kisebb a gyomorfekély rizikója az átlagpopulációhoz képest.
Ez nem azt jelenti, hogy akinek fekélyes megbetegedése van, az kezdjen el csípős paprikát fogyasztani, itt inkább megelőzésről van szó. A magyar paprikák, amelyeket általában fogyasztunk, ilyen szempontból előnyösek, mert annyira nem csípősek, hogy fokozzák a már említett gyomor- és bélrendszeri rizikót.
Sok benne a vitamin
A paprikának magas a karotinoid-tartalma, ez adja vöröses-sárgás színét. Emiatt már önmagában egészséges, mert a karotinoidokból A-vitamin képződhet és antioxidáns-hatása is jelentős
– tájékoztat dr. Csupor Dezső.
A szakértő hozzátette, hogy a piros fűszernövénynek egy másik kiemelendő tulajdonsága miatt történelmi jelentősége is van, hiszen magas a C-vitamin-tartalma. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert a paprikában mutatta ki a C-vitamint és annak jótékony hatásait.
A paprika az egyik legfontosabb természetes C-vitamin-forrás. Ha egy felnőtt naponta megeszik egy paprikát, azzal már fedezte is napi vitaminszükségletét – írja a Paprika Info. A paprika bioflavon- és likopintartalma miatt könnyebben átvészelhetők lehetnek a megfázásos betegségek is, csípőssége segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában.
Fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét
Csupor Dezső elmondta:
A paprikában található kapszaicinnek számos gyógyhatása van. Külsőleg alkalmazva nagyon jó fájdalomcsillapító.
Nem véletlenül használják sportolóknak készített vérbőséget okozó, izomlazító krémekben. Csupor Dezső szerint vannak olyan típusú fájdalmak, melyek a szokásos fájdalomcsillapítóval kevésbé, a kapszaicinnek köszönhetően paprikával azonban hatásosan enyhíthetőek:
Ilyenek az idegi eredetű fájdalmak, például mikor cukorbetegség során károsodnak az idegek és folyamatos fájdalom áll fenn a végtagokban (neuropátiás fájdalom). Ilyenkor a szokásos fájdalomcsillapítók nem hatékonyak, a kapszaicin viszont igen.
Minimális a kalóriatartalma
A természetes alapú diéták egyik alapeleme lehet, ráadásul a csípős fajták az anyagcserére gyakorolt jótékony hatás mellett az étvágyat is csökkentik.
Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a zsírszövetek mennyisége és a vérzsírszintje is a testben – írja a Népgyógyászat.com. Fogyókúránál nemcsak a súlycsökkenés, hanem a narancsbőr kialakulásának megelőzésében, elmulasztásában is hatásos lehet ez az ezerszínű, ezerarcú fűszernövény.
A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
Borítókép: Unsplash