Ezért nem tudunk ellenállni a kiskutyaszemeknek

A te kutyád is ellenállhatatlan, amikor kunyizik, sétálni akar vagy bocsánatot kér? Ez nem véletlen: a tudósok utánajártak, miért van ez így – írja a Petplace.hu.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 13. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha neked is van kutyád, akit könnyű a hasánál fogva vezetni, akkor ismerős lehet számodra a következő szituáció: amint leülsz az asztalhoz, négylábú társad máris odasomfordál a közeledbe, és olyan szívszaggató tekintettel néz rád, hogy muszáj adnod neki a tányérodról, legalább egy falatot.

Persze, ha a kutya kiskorától úgy van nevelve, hogy egy falatot sem kap, és következetes tudsz vele maradni, nos, az egyrészt szuper, mert segíthet elkerülni a súlyproblémákat és az elhízást. Másrészt irigyeljük ezt a következetességet, mert bizony nekünk nem mindig sikerül. De visszatérve a kiskutyaszemekre, téged is érdekel, hogy miért nem tudunk ellenállni olyankor a kutyának? Egyáltalán miért néz úgy?

A kisbabák tekintetét utánozzák

Sokáig mindenki azt hitte, a kutyák önkéntelenül produkálják ezt a kiskutyatekintetet. De aztán egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America című szaklapban megjelent kutatás rávilágított, hogy a válasz az evolúciós folyamatokban keresendő.

A kiskutyaszemek azért jöttek létre, hogy az ebek az emberrel kommunikáljanak.

A kutyák ugyanis évezredek alatt fejlesztették ki azt a képességüket, hogy a szemöldökük belső részét egy picit meg tudják emelni. Így már meg is van a kiskutyatekintet, ami a tudósok szerint a kisbabák arckifejezésére emlékezteti az embert, és ösztönösen táplálási válaszreakciót válthat ki. Magyarul, mire tudatosan átgondolnád, már dobtál is egy falatot a kutyádnak a vacsorádból.

A kiskutyaszemekről a kutatók még azt is elmondták, hogy egyébként a szomorú emberi arcot is eszünkbe juttatják. Szóval ha rosszalkodás után vagy sétára vágyakozva néz rád hatalmas szemekkel, szerintünk biztos, hogy ezért nem tudsz neki ellenállni, hiszen a szomorkodókat meg kell vigasztalni!

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.