Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérra, ha fogyni szeretne?

Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres. A lényeg ugyanis sokszor nemcsak az elfogyasztott ételekben, hanem a mennyiségekben rejlik - olvasható a diétaésfitnesz.hu oldalán.

2021. 09. 23. 8:15
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha rátalálunk az optimális ételadagokra, akkor szinte bármit ehetünk - derül ki a cikkből.

MI LEGYEN A TÁNYÉRON ÉS A TÁNYÉR MELLETT?

KEMÉNYÍTŐ NÉLKÜLI ZÖLDSÉGEK

Ezekből bátran lehet fogyasztani, sőt ezek a zöldségek tegyék ki a tányér nagy részét a főétkezésekkor. A magas víztartalmú zöldségek rostban gazdagok, víztartalmuk miatt kitöltik a gyomrot, és hosszan tartó jóllakottságérzést biztosítanak. jól párosíthatók zsírral és fehérjével, húsok, tojás, sajtok mellé ideálisak.

KEMÉNYÍTŐTARTALMÚ ZÖLDSÉGEK

A szervezetnek szüksége van a hüvelyesekre, mint ahogyan a lúgosító hatású burgonyafélékre is. Mindössze csak a mennyiségre kell ügyelnünk. Kis adagokban jó hatással vannak a szervezetre.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

KEMÉNYÍTŐT  TARTALMAZÓ EGYÉB  ÉLELMISZEREK,  GABONAFÉLÉK,  MAGVAK

A keményítőt tartalmazó élelmiszerek természetes energiaforrások, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ezek fontos rostforrások, kalciumot, vasat és B-vitamint tartalmaznak. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű élelmiszereket, ezeknek ugyanis még nagyobb a tápanyagtartalmuk. Az elkészítési módra azonban ügyeljünk, kerüljük a bő zsírban sütést, a túlzott mennyiségű olaj hozzáadását, mert az így elkészített ételek bizony nagyon hizlalnak.

HÚS ÉS HÚSHELYETTESÍTŐK

A hús a legkoncentráltabb, legteljesebb, legjobban hasznosuló fehérjeforrásunk. Ha húst fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy jobbára zsírszegény kerüljön a tányérunkra, ügyelve a koleszterinszintünkre. időnként persze megízlelhetünk egy-egy zsírosabb fajtát, kényeztethetjük magunkat vadakkal, halakkal is. Mindig válasszuk a megbízható minőséget!

GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsfélék ugyan nagyon egészségesek, de az elfogyasztott mennyiséggel csínján kell bánni. Magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök akadályoztathatják a fogyást. A gyümölcsöket érdemes reggel vagy a délelőtti órákban fogyasztani, hogy ne keveredjenek más típusú étellel a gyomorban, így könnyebben szívódnak fel, nem okoznak gyomor- vagy bélpanaszokat.

TEJ/JOGHURT

Mindkettőnek elég magas a szénhidráttartalma. Éppen ezért mindegyik jó választás reggelre, mert könnyen felszívódik, gyorsan energiát lehet nyerni belőlük. Érdemes a zsírszegény fajtákat választani. Azok is éppen annyi tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint a zsírosabb változatok, de kevésbé terhelik meg a gyomrot.

ZSÍROK, OLAJOK

Zsírra szintén nagy szüksége van a szervezetnek, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag csak ezen keresztül tud felszívódni. Érdemes azonban a jó minőségű zsiradékokat és olajokat előnyben részesíteni. ilyen az extraszűz olívaolaj, a repceolaj, amelyekkel kiválóan lehet főzni. időnként adjunk az ételeinkhez olaj- vagy kapribogyót, dobjuk fel a salátákat avokádóval vagy szórjunk a tetejére magféleségeket. Kerüljük azonban a transz zsírsavakat, azok igencsak megterhelik az érrendszert.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.