Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérra, ha fogyni szeretne?

Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres. A lényeg ugyanis sokszor nemcsak az elfogyasztott ételekben, hanem a mennyiségekben rejlik - olvasható a diétaésfitnesz.hu oldalán.

2021. 09. 23. 8:15
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha rátalálunk az optimális ételadagokra, akkor szinte bármit ehetünk - derül ki a cikkből.

MI LEGYEN A TÁNYÉRON ÉS A TÁNYÉR MELLETT?

KEMÉNYÍTŐ NÉLKÜLI ZÖLDSÉGEK

Ezekből bátran lehet fogyasztani, sőt ezek a zöldségek tegyék ki a tányér nagy részét a főétkezésekkor. A magas víztartalmú zöldségek rostban gazdagok, víztartalmuk miatt kitöltik a gyomrot, és hosszan tartó jóllakottságérzést biztosítanak. jól párosíthatók zsírral és fehérjével, húsok, tojás, sajtok mellé ideálisak.

KEMÉNYÍTŐTARTALMÚ ZÖLDSÉGEK

A szervezetnek szüksége van a hüvelyesekre, mint ahogyan a lúgosító hatású burgonyafélékre is. Mindössze csak a mennyiségre kell ügyelnünk. Kis adagokban jó hatással vannak a szervezetre.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

KEMÉNYÍTŐT  TARTALMAZÓ EGYÉB  ÉLELMISZEREK,  GABONAFÉLÉK,  MAGVAK

A keményítőt tartalmazó élelmiszerek természetes energiaforrások, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ezek fontos rostforrások, kalciumot, vasat és B-vitamint tartalmaznak. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű élelmiszereket, ezeknek ugyanis még nagyobb a tápanyagtartalmuk. Az elkészítési módra azonban ügyeljünk, kerüljük a bő zsírban sütést, a túlzott mennyiségű olaj hozzáadását, mert az így elkészített ételek bizony nagyon hizlalnak.

HÚS ÉS HÚSHELYETTESÍTŐK

A hús a legkoncentráltabb, legteljesebb, legjobban hasznosuló fehérjeforrásunk. Ha húst fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy jobbára zsírszegény kerüljön a tányérunkra, ügyelve a koleszterinszintünkre. időnként persze megízlelhetünk egy-egy zsírosabb fajtát, kényeztethetjük magunkat vadakkal, halakkal is. Mindig válasszuk a megbízható minőséget!

GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsfélék ugyan nagyon egészségesek, de az elfogyasztott mennyiséggel csínján kell bánni. Magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök akadályoztathatják a fogyást. A gyümölcsöket érdemes reggel vagy a délelőtti órákban fogyasztani, hogy ne keveredjenek más típusú étellel a gyomorban, így könnyebben szívódnak fel, nem okoznak gyomor- vagy bélpanaszokat.

TEJ/JOGHURT

Mindkettőnek elég magas a szénhidráttartalma. Éppen ezért mindegyik jó választás reggelre, mert könnyen felszívódik, gyorsan energiát lehet nyerni belőlük. Érdemes a zsírszegény fajtákat választani. Azok is éppen annyi tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint a zsírosabb változatok, de kevésbé terhelik meg a gyomrot.

ZSÍROK, OLAJOK

Zsírra szintén nagy szüksége van a szervezetnek, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag csak ezen keresztül tud felszívódni. Érdemes azonban a jó minőségű zsiradékokat és olajokat előnyben részesíteni. ilyen az extraszűz olívaolaj, a repceolaj, amelyekkel kiválóan lehet főzni. időnként adjunk az ételeinkhez olaj- vagy kapribogyót, dobjuk fel a salátákat avokádóval vagy szórjunk a tetejére magféleségeket. Kerüljük azonban a transz zsírsavakat, azok igencsak megterhelik az érrendszert.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.