időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

A házimunka segíthet megőrizni az egészséges időskort

Forrás: ORIGO.HU
2021.11.25. 13:14 2021.11.25. 15:15
A házimunka segíthet megőrizni az egészséges időskort

Az új kutatások szerint az otthon végzett házimunka idővel hozzájárulhat az elménk és testünk egészségének megőrzéséhez. A tudósok szerint az életkor előrehaladtával a fizikai aktivitás számos egészségügyi előnnyel jár mind fizikailag, mind szellemileg. Ezek közé tartozik a jobb memóriafunkció, a hosszabb figyelem és a jobb izomerő. Idősebb korban bármilyen fizikai erőfeszítés segíthet ugyanis csökkenteni a hosszú távú állapotok, a mozgásképtelenség, a függőség és az általános halálozás kockázatát.

A legtöbb ember nem éri el az ajánlott heti fizikai aktivitási szintet

A BMJ Open tudományos folyóiratban publikált, új kutatás szerint még a ház körüli munkák is segíthetnek fizikailag aktívnak maradni.

Az aktív életmóddal kapcsolatos egészségfejlesztési üzenetek nem csak a rekreációs fizikai tevékenységekről szólhatnak

– magyarázta Shiou-Liang Wee, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Pszichológiai Orvostudományi Tanszékének munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. 

„A házimunkát sok idős felnőtt céltudatosan végzi, függetlenül a szabadidős tevékenységtől, az ingázástól és más, mozgással kapcsolatos tevékenységektől, ám a nehéz házimunka élesebb memóriával és jobb esés elleni védelemmel járt a kísérletekben az idősebb felnőtteknél.”

A szakemberek szerint a globális megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember nem éri el az ajánlott heti fizikai aktivitási szintet,

 különösen a fejlett országokban élők nem végeznek elegendő testmozgást a világátlaghoz képest – írja az Origó.

Ahogy arra a tanulmány rámutat, a házimunka a fizikai aktivitás egyik fajtája, amelyet bizonyos mértékig mindenki végez.

Ennek megfelelően a csapat azt szerette volna vizsgálni, hogy a háztartási munkák elvégzése hogyan segíthet az embereknek egészségesen öregedni, és hogy javíthatja-e az idősebb felnőttek fizikai és szellemi kapacitását.

A tanulmányban 489, véletlenszerűen kiválasztott, 21 és 90 év közötti felnőtt vett részt.

Mindannyian önállóan éltek egy lakóvárosban, és alkalmasak voltak a napi feladatok önálló elvégzésére. A 21–64 évesek a fiatalabbak, míg a 65–90 évesek az idősebbek kategóriába kerültek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pexels