A házimunka segíthet megőrizni az egészséges időskort

Lehet, hogy nem épp a kedvenc időtöltésünk, de bizonyítottan jót tesz.

Forrás: ORIGO.HU2021. 11. 25. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új kutatások szerint az otthon végzett házimunka idővel hozzájárulhat az elménk és testünk egészségének megőrzéséhez. A tudósok szerint az életkor előrehaladtával a fizikai aktivitás számos egészségügyi előnnyel jár mind fizikailag, mind szellemileg. Ezek közé tartozik a jobb memóriafunkció, a hosszabb figyelem és a jobb izomerő. Idősebb korban bármilyen fizikai erőfeszítés segíthet ugyanis csökkenteni a hosszú távú állapotok, a mozgásképtelenség, a függőség és az általános halálozás kockázatát.

A legtöbb ember nem éri el az ajánlott heti fizikai aktivitási szintet

A BMJ Open tudományos folyóiratban publikált, új kutatás szerint még a ház körüli munkák is segíthetnek fizikailag aktívnak maradni.

Az aktív életmóddal kapcsolatos egészségfejlesztési üzenetek nem csak a rekreációs fizikai tevékenységekről szólhatnak

– magyarázta Shiou-Liang Wee, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Pszichológiai Orvostudományi Tanszékének munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. 

„A házimunkát sok idős felnőtt céltudatosan végzi, függetlenül a szabadidős tevékenységtől, az ingázástól és más, mozgással kapcsolatos tevékenységektől, ám a nehéz házimunka élesebb memóriával és jobb esés elleni védelemmel járt a kísérletekben az idősebb felnőtteknél.”

A szakemberek szerint a globális megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember nem éri el az ajánlott heti fizikai aktivitási szintet,

 különösen a fejlett országokban élők nem végeznek elegendő testmozgást a világátlaghoz képest – írja az Origó.

Ahogy arra a tanulmány rámutat, a házimunka a fizikai aktivitás egyik fajtája, amelyet bizonyos mértékig mindenki végez.

Ennek megfelelően a csapat azt szerette volna vizsgálni, hogy a háztartási munkák elvégzése hogyan segíthet az embereknek egészségesen öregedni, és hogy javíthatja-e az idősebb felnőttek fizikai és szellemi kapacitását.

A tanulmányban 489, véletlenszerűen kiválasztott, 21 és 90 év közötti felnőtt vett részt.

Mindannyian önállóan éltek egy lakóvárosban, és alkalmasak voltak a napi feladatok önálló elvégzésére. A 21–64 évesek a fiatalabbak, míg a 65–90 évesek az idősebbek kategóriába kerültek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.