Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás

Az emberiségnek csaknem a felét érinti a helytelen táplálkozás – olvasható a Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 24. 8:42
null
Beautiful young woman eating unhealthy food at night Fotó: Pixel-Shot - stock.adobe.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye – állapította meg a táplálkozásáról szóló globális jelentés (Global Nutrition Report, GNR). A táplálkozás és a vele kapcsolatos friss adatok évenkénti áttekintésével és elemzésével azt találták, hogy

A globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, vagy pedig a túl sok étel miatt túlsúlyos, illetve elhízott.

Megállapították, hogy a jelenlegi arányok mellett nyolc nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött kilenc, táplálkozással kapcsolatos célból – írja a Origó.

Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is. A jelentés becslése szerint majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt, öt év alatti gyerekek száma,

Több mint 45 millió kórosan sovány, és majdnem negyvenmillió pedig túlsúlyos.

Adataik azt mutatják, hogy a felnőttek több mint negyven százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott.

Nem fogyasztunk elegendő, az egészséget támogató ételt

„– 2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma, jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. Világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése, ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti” – mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.