időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás

Forrás: ORIGO
2021.11.24. 08:42 2021.11.24. 16:46
Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás

Az emberiségnek csaknem a felét érinti a helytelen táplálkozás – olvasható a Origó cikkében.

A világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye – állapította meg a táplálkozásáról szóló globális jelentés (Global Nutrition Report, GNR). A táplálkozás és a vele kapcsolatos friss adatok évenkénti áttekintésével és elemzésével azt találták, hogy

A globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, vagy pedig a túl sok étel miatt túlsúlyos, illetve elhízott.

Megállapították, hogy a jelenlegi arányok mellett nyolc nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött kilenc, táplálkozással kapcsolatos célból – írja a Origó.

Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is. A jelentés becslése szerint majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt, öt év alatti gyerekek száma,

Több mint 45 millió kórosan sovány, és majdnem negyvenmillió pedig túlsúlyos.

Adataik azt mutatják, hogy a felnőttek több mint negyven százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott.

Nem fogyasztunk elegendő, az egészséget támogató ételt

„– 2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma, jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. Világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése, ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti” – mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Flickr