Indul a madáretetési szezon

Az etetési időszak az első fagyok késő őszi beköszöntétől, november második felétől márciusig, a fagyok megszűnéséig tart – olvasható a Bama.hu-n.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 30. 11:40
null
Budapest, 2021. janur 31. Egy kk cinege (Cyanistes caeruleus) dibllel a csrben egy madretetnl a Npligetben. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy

a vízimadarakat viszont nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

Magyarországon 1890-től számítható a lakosság madáretetési mozgalmának elindulása, így a 2021/2022-es tél a 132. szezon.

A madarakat a közvélekedéssel ellentétben nem azért etetjük, hogy életben maradjanak. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy 50 potenciális etetőlátogató faj megfigyelése egyedülálló élményt kínál – derül ki a cikkből.

Az énekesmadár-etetési időszak az első fagyok késő őszi beköszöntétől, november második felétől márciusig tart.

Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható többek között napraforgó, alma, bogyók és állati zsiradék. Ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet. Ezenkívül érdemes biztosítani az ivó- és fürdővizet, a befagyott itatókban pedig a naponkénti vízcserét. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos is lehet.

A vízimadarakat tilos etetni

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadarak etetése tömegesen sodorhatja veszélybe, betegítheti meg és ítélheti pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak életmódja ugyanis alapvetően tér el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Ezenkívül növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.

A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot.

Bővebb információk az etetési szezonról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján találhatóak.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Egy kék cinege (Cyanistes caeruleus) dióbéllel a csőrében egy madáretetőnél a Népligetben. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.