Sztereotípiák a férfiakkal kapcsolatban

Sok ok vezethet egy kapcsolat megfenekléséhez, de a sztereotipikus gondolkodás ezek közt kiemelt helyen van. A nemi szerepeken túl, sőt azonfelül van ugyanis a párkapcsolatokban jelen két ember személyisége – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 15. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiakkal kapcsolatos sztereotípiák a párkapcsolatokban nem építő jellegűek: nem azt segítik elő, hogy partnerét jobban ismerje meg, hanem előítéletek mentén alakítják gondolkodását. Anélkül, hogy megpróbált volna a szavak vagy tettek mögé látni, közhelyek alapján, előre megítéli párja tetteit, ha így gondolkodik. Sorra veszünk néhány sztereotípiát, és azt is, mi a gond ezekkel.

A férfi erős, kemény, érzéketlen, logikus

Ha ezt feltételezi, megfosztja párját attól a képességtől, hogy érző lény legyen, miközben gyakran várja el tőle azt, hogy akár anélkül is beleélje magát helyzetébe, hogy arról hosszasabban beszélne neki. Ha minden férfi érzéketlen lenne, jó apák, sőt, valójában jó férjek sem létezhetnének. A keménység illúziójával sem fognak tudni mit kezdeni, ha esetleg baleset éri vagy megbetegszik, így ápolásra és empátiára szorul. Léteznek persze kemény, mindenekfelett logikus és sajnos érzéketlen férfiak is, de ugyanígy igaz ez nőkre is.

Karrierjük a legfontosabb számukra

Ha csak a karrier mozgatná a férfitársadalom minden tagját, megint csak: hol lennének a felelős, szerető és gondoskodó apák? Sokszor azért merülnek el igazán karrierjükben, mert a társadalmi nyomás valóban ebbe az irányába tolja őket, de a sok kiégett menedzser példája azt mutatja, ez nem feltétlenül belső igény. Magyarországon ráadásul historikusan a férfit tekinti családfenntartónak a társadalom, a nő a gyerekekkel törődik az eszménykép szerint. Pedig ez ma már nem így van a legtöbb esetben: a család meg sem tudna élni egy fizetésből, és az anyának is lehetősége van arra, hogy ne csak pelenkák, hanem adatok vagy problémák világában merülhessen el.

Félnek elköteleződni

Ezt a sztereotípiát is számos ellenpélda dönti le, ha jól körbenézünk. Társadalmi szintű tévképzet, hogy a nő vágya a gyermek, a házasság, mellyel magához láncolhatja a férfit, míg az utóbbi szabadon szeretne virágról virágra szállni és minél később megállapodni. Evolúciós háttere van ugyan ennek az elképzelésnek – a nő célja a biztos apaság, a férfié a minél több utód –, de ne alacsonyítsuk magunkat állatok szintjére. Vannak férfiak, és megint csak nők is, akik nem akarnak elköteleződni, gyermeket vállalni. És vannak mindkét nemből szép számban, akik igen.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.