2022-ben a mentális egészségre kell fókuszálnunk

A Covid okozta elzárkózás, a személyes találkozások korlátozottsága, a munkahelyi problémák, illetve a megélhetés bizonytalansága és a társadalmi polarizáció egyre jobban megviseli az emberek pszichéjét. A társadalmi távolságtartás vélhetően még akkor is velünk marad, ha egyszer a járvány végleg lecseng – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 16. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy globális kihívások kikezdik a mentális egészséget

Marian Salzman, a világ egyik meghatározó globális trendkutatója, a Philip Morris International (PMI) globális kommunikációért felelős alelnöke évek óta kutatja a nemzetközi trendeket. A frissen publikált Trends 2022 riportban három fő irányvonalat határozott meg, amelyek befolyással vannak a jelenünkre, és segíthetnek előrevetíteni a jövő meghatározó történéseit.

A lezárások, a klímaváltozás miatt érzett aggodalom, a különféle zajos társadalmi mozgalmak felemelkedése és az ezek nyomán erősödő polarizáció.

A háztartások részévé válik az online tér

A járvány miatt elfojtott kereslet az egészségmegőrzést szolgáló termékek és az okosotthonok piacán látszik lecsapódni. Ma sok minden arra ösztönöz bennünket, hogy maradjunk az otthonaink melegében és biztonságában, sőt a járványügyi intézkedések ezt egyenesen elő is írták – írja az Origó.

Ahogy a jövőkutató fogalmazott: a képernyő egyfajta safe space-szé alakult át, hiszen egyre inkább ezen keresztül lépünk kapcsolatba egymással, de ez is tartja meg a biztonságos távolságot közöttünk. Zenét hallgatunk, online játékokat játszunk, sorozatokat nézünk, a közösségi médiában tesszük közzé az életünket és lépünk kapcsolatba másokkal, és az interneten vásárolunk – mindezt otthonról.

Közben egyre többen végzik szintén otthonról a munkájukat, a diákok pedig lassan hozzászoknak a digitális oktatáshoz.

Egyre inkább a virtuális tér jelenti az élményszerzést

A technológia határozza meg a mindennapjainkat, egyre inkább a virtuális térben keressük az élményeket, ahol szabadjára ereszthetjük a fantáziánkat, az általunk megválasztott avatár képvisel bennünket, és ahol nem kell tartanunk a fertőződéstől – a személyes jelenlét varázsa helyett a technológia próbál elvarázsolni bennünket.

Mindez azzal a következménnyel is jár, hogy megváltozik, lelassul az évszázados urbanizáció folyamata.Az embereknek nem szükséges ma már a városközpontokba utazniuk, hogy eljussanak a munkahelyeikre. Salzman szerint a jövő a 15 perces városoké, vagyis az olyan településeké, ahol a legszükségesebb szolgáltatások 15 percen belül gyalog vagy biciklivel elérhetők – olvasható az Origó cikkében.

Jelentősen növekedni fog a mentális egészség iránti igény

Egyre nagyobb életminőségbeli különbség van azok között, akiknek a „frontvonalban” – a kórházakban, a gyárakban, az üzletekben – kell dolgozniuk, azokétól, akik az otthon nyújtotta biztonságból dolgozhatnak és vásárolhatnak. Ez is szerepet játszhat a nagyobb társadalmi egyenlőséget követelő mozgalmak felemelkedésében.

Mindezek miatt a jövőben még erőteljesebb lesz az igény a mentális egészséget támogató programok iránt. 

Várhatóan egyre több, az okostelefonokon, illetve egyéb viselhető eszközökön futtatható applikáció jelenik majd meg, amely mind a mentális és a fizikai egészség megőrzését segíti. Salzman szerint az előre tekintő vállalatok mostanra belátták annak az előnyeit, ha odafigyelnek a munkavállalóik mentális egészségére is („mindig the mind").

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.