Ez a titka a gyümölcsök és a zöldségek hosszú frissen tartásának

Évente több mint 1,3 millió almát dobnak ki, de mindez semmi ahhoz képest, hogy évente több száz millió banán is a szemetesben végzi. Bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget is vizsgálunk, végül kiderül, hogy túl sokat dobunk ki belőlük – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 04. 8:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer-pazarlás jelentős globális probléma. A statisztikák szerint világszerte az összes leszedett gyümölcs akár negyven százaléka is kárba mehet, ami óriási környezeti és gazdasági probléma.

Néhány kiskereskedő úgy próbálja megoldani ezt a problémát, hogy a gyümölcsöket műanyagba csomagolja, ami hosszabb ideig frissen tartja azokat, ám újabb problémát okoz a műanyagszennyezéssel. A tudósok ezért valami új megoldást kerestek.

A kanadai Guelph Egyetem kutatói azt találták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből természetesen előállított vegyület, a hexanal képes hosszabb ideig frissen tartani azokat – írja az Origó.

A növények ezt a kártevők elűzése érdekében termelik, ami késlelteti az úgynevezett foszfolipáz D enzim megjelenését, ami miatt a gyümölcsök és zöldségek megromlanak.

A szakemberek kilenc különböző módszert alkalmaztak a hexanál gyümölcsökhöz adása során, beleértve a permetezést, a csomagolást, az öntapadós cimkéket és a tasakot.

A betakarítás után hexanálba mártott gyümölcs három-négy hétig tovább friss marad

– mondta Jayasankar Subramanian és Elizabeth Finnis, a tanulmányban részt vevő két kutató a ZME Science online tudományos portálnak.

 – Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs a fán érlelhető, majd leszedhető és a rendeltetési helyére szállítható, ahová azonban jobb állapotban érkezhet meg, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb gyümölcsöt dobjunk ki, miután az már nem ízletes vagy nem értékesíthető.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.