Ez a vény nélkül kapható hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést

Az acetilcisztein hatóanyagot, ami recept nélkül bárki számára elérhető a patikákban, közepes tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére ajánlják a háziorvosoknak - derült ki a Pharma közleményéből.

Forrás: life.hu2022. 01. 25. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére az eddig javasolt szereken túl acetilcisztein tartalmú készítményeket is javasol a háziorvosoknak egy 2021. december 28-án kiküldött miniszteri utasítás - idézi fel cikkében a Life.hu.(23/2021. XII. 22. számú egyedi miniszteri utasítás).

Ezek a szerek könnyen elérhetők recept nélkül a patikákban.

Az acetilcisztein hatóanyag a légzőrendszeri betegségek enyhítésére szolgáló, a tévé- és rádióreklámokból is jól ismert, hurutos köhögés elleni készítményekben található meg.

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilcisztein növeli a szervezet antioxidáns kapacitását, ezáltal óvja a tüdősejteket, akadályozza a vírus szaporodását, és elnyomja a gyulladást elősegítő citokinek működését.

Azok a kórházban ápolt koronavírusos betegek, akik acetilcisztein tartalmú készítményeket kaptak a kezelésük alatt hamarabb hagyhatták el a kórházat, mint azok, akik nem kaptak ilyen hatóanyagú szereket.

A koronavírus tüneteit enyhítő acetilcisztein hatóanyagú készítmények számos termékformában és különböző hatáserősségben vannak forgalomban. Az erre vonatkozó lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjának gyógyszeradatbázisában a hatóanyagra és az „orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek"-re szűrve érhető el - áll a közleményben.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció. (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.