Látnivalókban gazdag útvonalon halad Érd első túraösvénye, a LevenDuna

Átadták a város első túraösvényét, amely 16,5 kilométeren át csodaszép panorámát, tartalmas kikapcsolódást és számos geológiai érdekességet kínál – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2022. 01. 08. 16:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki kellemes kirándulásra és egy kis kihívásra vágyik Érd környékén, mindenképp érdemes kipróbálnia az újonnan átadott LevenDuna túraösvényt. A tárnoki Öreghegy, a Biai erdő és az érdi lőtér találkozása, valamint a Duna-parti Beliczay-sziget között vezető, 16,5 kilométeres útvonalat két lila színű hullám jelöli, ami a levendulát és a Dunát szimbolizálja.

A kihívást kedvelőknek a 310 méteres szintemelkedés miatt a Duna-part felől érdemes elindulni a LevenDunán, míg a tanösvény másik végpontjától belevágva ennél jóval kíméletesebb élményben lehet részünk a folyamatos szintcsökkenés miatt.

Jól látható a térképen, merre vezet a LevenDuna útvonala (Fotó: mtsz.org)

Az útvonal olyan látnivalók mellett vezet, mint a szilvafás park, a Fundoklia-völgy, a Tárnoki út végén létesítendő rekreációs övezet, a Bíbic utcai egykori gyakorlókert, az ófalusi pincesor vagy a Beliczay-sziget. További leágazó túraútvonalként és a leágazó túrajelölésekkel hamarosan a Kálvária-hegy Szenvedő Krisztus elnevezésű kápolnája, a Szapáry-kastélyrom, valamint az érdi (Hamza bég) minaret is elérhető lesz a túrázók számára.

A túraútvonal földrajzi, geológiai, kulturális, történelmi és közösségi értékein kívül egészségvédelmi, rekreációs és sportjellege miatt fontos szerepet játszhat a helyi lakosság identitásának, kötődésének erősítésében. Akinek pedig kevés lenne a 16,5 kilométer, tetszés szerint meghosszabbíthatja, mivel a százhalombattai Sánc-hegy felé és a biatorbágyi Nyakaskő felé is tovább lehet menni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: erdmost.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.