Tévhitek az inzulinrezisztenciáról

Az inzulinrezisztencia (IR) számos komoly problémát okozhat, többek között túlsúlyt, meddőséget, 2-es típusú cukorbetegséget. Bár igen gyakori állapotról van szó, sok a tévhit körülötte. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje cáfolta a leggyakoribbakat – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2022. 02. 13. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig túlsúllyal jár

Az inzulinrezisztencia gyakori tünete a súlyfelesleg. Sokszor előfordul, hogy pont emiatt merül fel az érintettekben a gyanú, hogy IR lehet a háttérben. Az inzulinrezisztenciával küzdők túlsúlyára jellemző, hogy kemény próbálkozások ellenére is nagyon nehezen indul meg a fogyás. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy vékony testalkatúak ne lehetnének IR-esek. 

A zsír ugyanis nem csak látható helyeken jelenhet meg, hiszen előfordulhat zsigeri zsír formájában is (vagyis amikor a belső szervek körül rakódik le). Ez igen veszélyes, mert számtalan szövődményt okozhat, ezért érdemes komolyan venni!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.